fotóművészet

Gáspár Balázs: End to end– Lugo GRAFFITI albuma

Lugosi Lugo László (1953–2021) halála utáni első könyve, a GRAFFITI. Read the Signs 2022-ben jelent meg az Equibrilyum Könyvkiadónál. Az album Lugo budapesti graffitikről készült fotósorozatának képeit mutatja be, a több mint háromszáz képet pedig tanulmányok, szótár és graffitisekkel készített interjúk kísérik.

A GRAFFITI album egyszerre illeszkedik bele Lugo Budapest helyeit, figuráit, látványait bemutató, évtizedeket átívelő munkásságába, és különül el tőle. Lugo Frankl Alionával közös, Eltűnő Budapest (1994) című albumában különböző mesterségek utolsó képviselői, műhely- és üzletbelsők láthatóak. 2000-ben adták ki a Budapest 1900–2000 című kötetét, amelyben Klösz György (1844–1913) a századfordulós Budapestről készített képein látható helyszíneket fotózta újra, bemutatva a főváros reprezentatív helyeinek száz év alatti változásait. A Vince Kiadó Budapest könyvsorozatának részeként 2002-ben a fővárosi zsidó közösség helyszíneit, 2004-ben a Várat, 2005-ben a Duna fővárosi szakaszát, 2007-ben pedig a budapesti templomokat örökítette meg. A 2019-ben megjelent Rejtett Ferencváros a IX. kerület részleteit mutatja be. Mindezekben az albumokban közös, hogy olyan helyekkel, jelenségekkel foglalkoznak, amelyeket általában véve értékesnek, megőrzésre érdemesnek tartunk, vagy amelyek a kérlelhetetlenül múló idő maradványai felett érzett melankolikus, nosztalgikus hangulatot idéznek meg.

A Lugo által városarcheológiának nevezett tevékenységbe ugyanakkor a graffiti éppúgy beletartozik, mint egy századfordulós épület, egy díszes kilincs, vagy egy hegedűkészítő műhely: „Maga a városarcheológia szó két-három éve jutott eszembe és fogalmazódott meg, amikor beláttam, hogy tényleg igaz, amit egyszer valaki megírt rólam: hogy gyűjtő vagyok. […] Gyűjtöm Budapest általam készített városképeit, azaz a város képeit. De az, hogy találtam erre egy jó kifejezést, azt jelentette, hogy ez ténylegesen létező tevékenység, és rendszert adott hozzá. Ráadásul a szóban, hogy városarcheológia, különös ellentmondás rejlik, mert az archeológiát régi dolgokra, a múltra és tudományra szokták használni, itt viszont a jelenről van szó.”i

A GRAFFITI sorozatban Lugo elsősorban a város különböző helyeit – elhagyatott épületeket, rozsdaövezeteket, vagy egyszerűen csak a senki által észre nem vett tereket – járta, hogy az általa „városi népművészetként” definiált graffitiket dokumentálja. Külföldön az elmúlt évtizedekben számos olyan könyv jelent meg, amely a világ, egy-egy ország, város vagy személy graffitijeit gyűjti egybe. Csak néhány példa: Martha Cooper és Henry Chalfant: Subway Art (1984), Nicholas Ganz: Graffiti World (2004), Rafael Schacter: The World Atlas of Street Art and Graffiti (2013), Joe Epstein: London Graffiti and Street Art: Unique artwork from London’s streets (2014). Az első magyar graffitikönyvet pedig a több, mint három évtizede graffitivel foglalkozó Moravecz Ákos (alias IKE) jelentette meg 2019-ben The Hungarian Graffiti címmel, amelyhez Sugár János képzőművész írt rövid szöveget.

Az albumokban a graffitik a fotográfia szűrőjén keresztül láthatóak, amelyek több médiumváltáson mentek keresztül. Először a writerek által készített rajzként, a majdani graffiti vázlataként, előzményeként léteztek, csak számukra látható módon; a rajz alapján elkészült a falra, vagyis egy nyilvános, mindenki által látható helyre felfestett graffiti; később ezeket Lugo lefényképezte, így bekerültek az ő személyes archívumába; végül pedig a fényképek megjelentek album formájában, ismét a nyilvánosság elé kerülve (bár nem annyira demokratikus módon, mint a falra festett graffitik). Ugyanakkor talán viszonylag ritka az olyan graffitis album, amelyet egy, a szubkultúrán kívül álló fotográfus készített. A GRAFFITI Lugo választásai és tekintete, az építészeti részletek iránti fogékonysága, a helyismerete és az akkurátus mesterségbeli tudás által mutatja meg a fővárosi graffitiket. Az eredeti kontextustól és szándéktól eltávolodva, illetve Lugo neve által a graffitik egy másfajta művészeti közegbe kerültek.

Habár a GRAFFITI mind méretben, mind kivitelezésben (tipográfia, grafikai elemek) kiemelkedik az életmű kiadványai közül,ii a graffitik nem bírnak olyasféle, beágyazott kulturális értékkel, mint Lugo már említett, korábbi témái. Ezért (is) lehetett szükség arra, hogy a könyvbe beemeljék a 2013 óta a street art és a graffiti jelenségével foglalkozó Radics Panka művészettörténész kutatómunkáját. Tanulmányában a graffiti előzményeit, történetét és jogi vonatkozásait mutatja be röviden, négy writerrel interjút készített, Kurdy Fehér Jánossal közösen pedig egy graffitiszótárat állított össze. Utóbbinak köszönhetően a graffiti világában kevésbé jártasak is megpróbálhatják kitalálni, hogy az adott alkotás block letter, bombing, hand style, sharp style vagy épp wild style stílusban készült.

Radics szerint 2018 óta minimálisra csökkent az illegális graffitik száma Budapesten, amelynek a köztéri kamerák elterjedése mellett a legálisan működő tűzfalfestő csoportok létrejötte az oka, amelyekbe sok graffitis betagozódott. Még ha nem is lett vége a graffitinek, csak annak megörökíthetősége lett nehezebb, Lugo azért még ezt is épphogy elkapta, megörökítette, továbbadta. Felmerül bennem a gyanú, hogy nem Lugo érzett rá mindig arra, hogy mi az, ami most még pont van, holnap pedig már nem lesz, hanem a dolgok érezték úgy, hogy ha Lugo már megörökítette őket, nincs értelme tovább lenni. A vakolat pereghet, a festékszóró kifogyhat, a törvény lesújthat – a Lugo által fénnyel festett masterpieceiii örök.

Lábjegyzet:
1 „Azokat a graffitiket nevezik így, amelyek egy vonat vagy metró teljes hosszán, az elejétől a végéig végigfutnak az ablakok alatt.” In: Jakabovics Tibor, Kurdy Fehér János, Petró Zsuzska, Radics Panka (szerk.): Lugo: GRAFFITI. Read the Signs, Equibrilyum Könyvkiadó, Budapest, 2022, 348.
2 Uo., 328.
3 A könyvet Gerhes Gábor tervezte.
4 „A részletesen kidolgozott, nagyméretű szignóktól a komplett falfestményekig terjedő graffitikategória.” In: Jakabovics Tibor, Kurdy Fehér János, Petró Zsuzska, Radics Panka (szerk.): Lugo: GRAFFITI. Read the Signs, I. m., 350.