fotóművészet

E számunk szerzői – 2020/1

Albertini Béla (1940)
Fotótörténész, fotóesztétikai egyetemi doktor (1979), a művészettörténet kandidátusa 1984), professor emeritus (Kaposvári Egyetem), Apáczai Csere János díjas (2009), Németh Lajos-díjas (2010), a Magyar Fotóművészek Szövetsége Életmű-díjasa 2012), a Magyar Fotótörténeti Társaság Argentum-díjasa (2019).

Bán András (1951)
Műkritikus. Képzettsége: művészettörténész, matematika tanár, a filozófia doktora. 1990-ig műkritikusként folyóiratoknak írt, az Élet és Irodalom és a Látóhatár képszerkesztője, a Magyar Nemzet munkatársa volt, galériákat és kiállításokat szervezett, kutatást indított a privát fotózás témakörében. 1991-től 2014-ig a vizuális antropológia és a művészettörténet egyetemi oktatója, munkája főként a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológia Intézetéhez kötődik, de több más egyetemen vendégoktató. Emellett a Magyar Lettre Internationale művészeti vezetőjeként tevékenykedett egy évtizedig, a NKA Fotóművészeti Szakmai Kollégiumának elnöke, a Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége (AICA) Magyar Tagozatának elnöke volt egy-egy cikluson át. 2008 és 2013 között a Miskolci Városi Művészeti Múzeumot vezette, majd a Capa Központban és a Műcsarnokban dolgozott. Műkritikusként Németh Lajos díjban, egyetemi oktatóként a Miskolci Egyetem kiváló oktatója díjban részesült.

Ébli Gábor (1970)
Esztéta, az ELTÉn szerzett PhD fokozatot. Kutatási területe a múzeumügy és a kortárs művészet magángyűjtése. Múzeumánia. Egy kulturális élménygyár európai modelljei című könyve 2016-ban jelent meg a L'Harmattan kiadónál. 2006 óta a MOME Elméleti Intézetében tanít.

Farkas Zsuzsa (1957)
Művészettörténész. A Szépművészeti Múzeum ‒ Magyar Nemzeti Galéria Fotóarchívumában dolgozik. Kutatási területe a 19. századi magyar képzőművészet. Többek között a Festő-fotográfusok 1840–1880, Embermásoló című kötetek, valamint számos fotótörténeti cikk szerzője.

Fejér Zoltán (1951)
Fotótechnika-történeti foltvarró, self-made man. 1968 óta tevékenykedik a fényképezés területén. Kiállítások kurátoraként működött, magyarul, németül, angolul, franciául és eszperantó nyelven négyszáz cikket írt, tizenkét könyvet tett közzé. 2011-ben megkapta a Magyar Fotóművészek Szövetségének Életmű-díját.

Gaál József (1960)
festő, szobrász, grafikus
1960. április 30-án született Tahitótfaluban, földműves környezetben nőtt fel. 1970-74 között gyerekként Szentendrei rajzkörben tanult, ahol Pirk János majd Markó Sándor vezette a kört. Az alapító Barcsay Jenő számos alkalommal ellátogatott a rajzkörbe. 1978-ban érettségizett a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában. 1983-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, és 1986-ig „mesterképzős” hallgatóként önállóan dolgozhatott a Képgrafika Tanszéken. 1986 tavaszán önálló kiállítással zárta tanulmányát. 1993-tól a Magyar Képzőművészeti Egyetemen tanít. Tanársegédként, majd adjunktusként három évig nevelési módszertan kidolgozása és oktatása volt a feladata az akkori Vizuálisnevelés Tanszéken. 1997 óta a Festő Tanszék docense.

Grászli Bernadett. (1979)
Az ELTE Művészettörténeti Intézetében diplomázott, ezt követően PhD - állami ösztöndíjban és Zádor Anna-díjban részesült. A Városi Művészeti Múzeum, Győr és a Rómer Flóris Művészei és Történeti Múzeum főmuzelógusaként és igazgatójaként dolgozott. Fő tevékenységi körébe tartozik a közösségi múzeum, a művészet- és örökségmenedzsment területeinek fejlesztése, valamint a magyar fotótörténeti és fotóművészeti hagyatékok kutatása. Kurátorként a kortárs képzőművészet területén szervez és rendez hazai és külföldi időszaki kiállításokat és művészeti rendezvényeket.

Gellér Judit (1983)
2000-től publikálja írásait, 2007-től a MÚOSZ, 2017-től az AICA Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége Magyar Tagozata tagja. Egyetemi tanulmányait a MOME Designelmélet mesterszakán fejezte be. 2013-ban kezdte meg PhD tanulmányait az ELTE Film-, Média- és Kultúraelméleti programján, 2014-től meghívott előadó a MOME Fotográfia szakán és a PreMOME előkészítő kurzusokon. 2012–2016-ig tagja, 2013 és 2015 között vezetőségi tagja volt a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának. 2015-től a Capa Központ kurátora. Kutatási területei: privátfotó-gyűjtemények, művészeti archívum-használatok, kortárs fotográfia.

Kotzan, Anne (1961)
Szabadfoglalkozású publicista. Egyetemi tanulmányai alatt egy évet Rómában töltött DAAD-ösztöndíjasként, majd kultúrával foglalkozó útikönyveket kezdett írni, köztük Magyarországról is. Már tanulmányai idején kapcsolatba került a fényképezéssel, és több éven át dolgozott egy fotográfus mellett asszisztensként. Ma független szerzőként foglalkozik a fotóval. Szövegei főleg német szaklapokban jelennek meg: foto-MAGAZIN, Photo International, Photopresse, Schwarz-weiss. Kölnben él.

Wessely Anna. (1951)
Művészettörténész, szociológus. 1978-tól az ELTE Szociológiai Intézetének oktatója, a Replika és a Szociológiai Szemle alapító szerkesztője (1991), 2002. óta a BUKSZ – Budapesti Könyvszemle főszerkesztője, a Magyar Szociológiai Társaság jelenlegi elnöke, főleg művészetszociológiai és eszmetörténeti tanulmányok szerzője.