fotóművészet

E számunk szerzői – 2019/2

Albertini Béla (1940)

Fotótörténész, fotóesztétikai egyetemi doktor (1979), a művészettörténet kandidátusa (1984), professor emeritus (Kaposvári Egyetem), Apáczai Csere János-díjas (2009), Németh Lajos-díjas (2010).

Bata Tímea (1976)

Etnográfus, muzeológus. Az ELTE történelem és néprajz szakán végzett, majd a Pécsi Tudományegyetemen doktorált.

2005 óta a Néprajzi Múzeum Fényképtárának muzeológusa. A múzeum fényképgyűjteményére épülő publikációi elsősorban a második világháború előtti időszakból származó fotóanyagokkal foglalkoznak. Munkáiban kutatói / fotós hagyatékokat (Huszka József, Szinte Gábor, Gunda Béla, Weissbach Rilly és testvére), egyes néprajzi területek és témák korszakra vonatkozó vizuális dokumentációját (Ormánság, Békés megye; a múzeum zsidó vonatkozó felvételei) dolgozza fel; illetve a „magyaros” stílusú fotográfiai örökség egy-egy szeletét (az Új Időkben megjelent felvételek, Csömörön készült „magyaros”- és néprajzi fotók) elemzi.

Ébli Gábor (1970)

Esztéta, az ELTÉn szerzett PhD fokozatot. Kutatási területe a múzeumügy és a kortárs művészet magángyűjtése. Múzeumánia. Egy kulturális élménygyár európai modelljei című könyve 2016-ban jelent meg a L'Harmattan kiadónál. 2006 óta a MOME Elméleti Intézetében tanít.

Farkas Zsuzsa (1957)

Művészettörténész. A Szépművészeti Múzeum ‒ Magyar Nemzeti Galéria Fotóarchívumában dolgozik. Kutatási területe a 19. századi magyar képzőművészet. Többek között a Festő-fotográfusok 1840–1880, Embermásoló című kötetek, valamint számos fotótörténeti cikk szerzője.

Fejér Zoltán (1951)

Szabadúszó fotós. 1968 óta foglalkozik a fényképezés különféle alkotó módozataival. 1985 óta folytat fotótörténeti kutatásokat, ezekből eddig kilenc könyvet publikált. Lapunk munkatársa.

Kotzan, Anne (1961)

Szabadfoglalkozású publicista. Egyetemi tanulmányai alatt egy évet Rómában töltött DAAD-ösztöndíjasként, majd kultúrával foglalkozó útikönyveket kezdett írni, köztük Magyarországról is. Már tanulmányai idején kapcsolatba került a fényképezéssel, és több éven át dolgozott egy fotográfus mellett asszisztensként. Ma független szerzőként foglalkozik a fotóval. Szövegei főleg német szaklapokban jelennek meg: foto-MAGAZIN, Photo International, Photopresse, Schwarz-weiss. Kölnben él.

Kovács Gergely (1988)

Kovács Gergely, művészettörténész. A Magyar Elektrográfiai Társaság tagja. 2013 óta foglalkozik kortárs művészettel. Érdeklődésének homlokterében a videóművészet, a fotográfia, az elektrográfia, valamint ez utóbbinak az egyéb képzőművészeti műfajokkal való kapcsolata áll.

Mészáros Márton (1995)

Mészáros Márton újságíró. 1995-ben született, Budapesten. 2009-től 2014-ig rendszeresen publikált a világhálón: a Mészáros Márton blogja elnevezésű egyszemélyi virtuális kulturális-életmód magazinja alapvetően művészekkel, politikusokkal, manökenekkel készített interjúkat, film-, színház- és albumkritikákat, ismeretterjesztő történelmi cikkeket tartalmaz. 2014-től 2018-ig a Népszava kultúra rovatának szerzője, jelenleg szabadúszó. Rendszeresen publikál az Új Szó szlovákiai magyar napilapba, a Filmvilág, a Premier, az Édes Anyanyelvünk című nyomtatott havilapokba, valamint a Kultúrpart online kritikai magazinnak. 2013-ban az év diákújságírója elismeréssel, 2017-ben Ifjúsági Sajtódíjjal tüntette ki a Diákújságíró Egyesület. Rövidfilmeket rendez, több fotója a Magyar Távirati Iroda (MTI) tulajdonában áll, a hírügynökségi bizományos munkák mellett felvételei jelentek meg a Népszava és a Múlt-kor című lapokban. Az általa alapított kulturális közönségdíjat, az Arany Medál-díjat ötvennél több művész vehette át az évek során.

Petrányi Zsolt(1966-)

Művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője. 1996 óta foglalkozik kortárs művészettel. Pályáját a Magyar Nemzeti Galériában kezdte, majd a Műcsarnokban folytatta, kurátorként. A dunaújvárosi Kortárs Művészetben művészeti vezetőként töltött évei után 2005-2011-ig a Műcsarnok igazgatója volt. 2011 óta dolgozik újra Magyar Nemzeti Galériában. Fotográfiai iránti érdeklődése a kilencvenes évektől folyamatos, több cikket írt a témában, illetve kiállítást rendezett magyar és külföldi fotóművészeknek. 

Somogyi Zsófia (1978)

2003-ban végzett az ELTE művészettörténet–esztétika szakán. 2003-2007 a Dorottya Galéria munkatársa. 2007-2009 az Oktatási és Kulturális Minisztérium Kállai-ösztöndíjasa. 2007 óta a Bálint Ház munkatársa. 2007-ben a Frac Lorraine (Metz, Franciaország) ösztöndíjasa. 2008-óta a KREA Iskola óraadó tanára. Kurátori és műkritikusi tevékenységének fókuszában a személyes fotó és az emberi jogi kérdéseket, társadalmi problémákat felvető kortárs fotográfia áll.

Somosi Rita (1980)

Művészettörténetet és kulturális menedzsmentet tanult. Kurátorként dolgozik és kortárs művészetről publikál, különös tekintettel a fotóművészetre és kortárs ékszerre. A VILTIN Galéria munkatársa, a Budapest FotóFesztivál kurátora.

Szentirmay Réka (1984)

Szentirmay Réka szociálpolitikusi diplomáját az ELTE-n szerezte. Habár már gyermekként is rajongott a fényképészet iránt, ez a szenvedély sokáig rejtőzködni kényszerült. 2011 nyarán azonban újra felszínre tört a szerelem és néhány éven belül átvette a teljes irányítást: 2017-ben fotóesztétaként végzett a Leideni Egyetemen. Jelenleg kiadványszerkesztőként, valamint szabadúszó kurátorként és projektmenedzserként dolgozik a dokumentarista fotográfia világában. Fő érdeklődési területe a médiaarcheológia.