fotóművészet

Fejér Zoltán - Sajtótájékoztató Kölnben

2018. május 8-án nemzetközi sajtókonferencia keretében ismertette a photokina fotográfiai vásárt rendező Koelnmesse GmbH a jövőbeli terveit.

Az újságírókat ezúttal nem a vásár területén lévő irodaházba, hanem a Köln MediaPark nevű városrészében található KOMED épületbe invitálták. Ez az új, modern toronyház ad otthont egyébként az SK Stiftung Kultur fotógyűjteményének is, ahol a könyvesboltban a német fotográfiai egyesület, a Deutsche Gesellschaft für Fotografie e.V. bemutatkozó anyagait is megtalálhatjuk. A rendezvény végén mód nyílt az SK Stiftung Kultur kiállító-helyiségeiben megrendezett három tárlat megtekintésére is. (Michael Collins és Paola De Pietri nagyméretű, fekete-fehér tájkép-részleteket; Laurens Berges színes épületek külső, és belső részleteit fényképezte, amit jól ellenpontoztak Paul Dobe XIX. századi virágcsendélet tanulmányképei.)

A sajtótájékoztató három pódiumbeszélgetésből állt, amelyeket felváltva Judith Mader és Julia Bauer vezetett. Velük beszélgetett Katharina C. Hanna a Koelnmesse GmbH egyik vezetője és Rainer Führes, a Photoindustrie-Verband igazgatósági tagja. Michael Schulz arról számolt be, hogy milyen tapasztalatokat szerzett 2010 óta az Instagramról. Neki Julia Baueron kívül Christoph Menke, igazgató is tett fel kérdéseket.

A képfelhasználásnak és készítésnek a XXI. században demokratizálódott módszereiről cserélt véleményt Dr. Christian Geiger a Düsseldorfi Egyetem professzora, Jan-Raphael Spitzhorn a Digility igazgatója és Christoph Menke.

Fontos változás

A sajtótájékoztatón elhangzott pódiumbeszélgetések résztvevői természetesen óvatosan nyilatkoztak a várható műszaki újdonságokról, hiszen azok egyelőre a kiállítók féltve őrzött kincsei és éppen a photokina teszi lehetővé, hogy a közönség is megismerhesse őket. Egy lényeges és érdemi különbség azonban egyértelműen körvonalazódott a jelen lévő újságírók számára a rendezés időpontjainak változása kapcsán.

A kiállítók, az érdeklődők és a tudósítók egyaránt megszokták, hogy a korábbi évtizedekben a photokinát kétévente, ősszel rendezték meg. Jómagam harminc éve jártam először Kölnben, tudósításaimat pedig a Fotóművészet olvasói 1996-tól olvashatták a lapban. A legemlékezetesebbnek az 1990-es photokina bizonyult, amelyet jó előre meghirdettek október 3-9. közötti időpontra, nem tudták, hogy a történelem és a nagypolitika számára milyen fontos lesz ez a dátum. A kiállítás nyitónapja nemzeti ünneppé vált, mivel 1990. október 3-án jelentették be Németország újraegyesítését. Akkor még Bonn volt a főváros, így este a hosszú és látványos ünnepi tűzijáték fényeit is megcsodálhattam.

2018-ban még ősszel kerül sor a photokinára, szeptember 26-a és 29-e között. A korábbiakban keddtől vasárnapig tartó kiállítás ezúttal tehát szerdától szombatig lesz látogatható. Az esetleges utazás megtervezésében fontos tehát, hogy a hétvégi nyitva tartás egy nappal rövidebb lesz.

Míg korábban alaposan hozzászoktunk a biennáléhoz, azaz két photokina között két év telt el, a jövő évtől ez jelentősen lerövidül. A világ meghatározó fotótechnikai kiállítását Kölnben rendezik 2019. május 8-a és 11-e között, szintén szerdától szombatig. Azaz a két photokina között nem egészen 8 hónap telik majd el. A sajtótájékoztatón elhangzott, hog a kiállítók pozitívan fogadták ezt. A piaci résztvevők is úgy látják tehát, mint a kiállítás rendezői: a mai, felgyorsult világban túl hosszú idő két év, hiszen ennyi idő alatt fontos technikai újdonságok jelenhetnek meg, amelyek bemutatása méltó nemzetközi fórumot igényel.

Kapcsolódó programok

A photokina időtartama alatt a kezdettől fogva számos rendezvényre, így természetesen fotókiállításokra is sor került a városban. Ezek közül a legjelentősebb az 1984-ben létrejött Photoszene-Festival. Ennek az eseménynek a szervezői is részt vettek a sajtókonferencián, de a tőlük kapott tájékoztató anyagokban többféle időpont is szerepel. Ezek szerint 2018-ban az International Photoszene Köln Fesztivált szeptember 21. és 30. között láthatja a közönség. A nem kevesebb, mint 107 eseményt, tárlatot ismertető kiadványba viszont olyan események is bekerültek, amelyek a július 1. és szeptember 17. közötti, előrendezvény-időszakra esnek.

Visszatekintés

2016-ban 119 000 látogatója volt a vásárnak, ahol az érdeklődők hat napon keresztül látogathatták a 983 kiállító standjait. Ahogy az elmúlt vásáron is, a photokina 2018-at szakmai előadások, és az újításokhoz kapcsolódó prezentációk kísérik.