fotóművészet

E számunk szerzői – 2018/1

Albertini Béla, Dr. (1940)
Fotótörténész, professor emeritus (Kaposvári Egyetem). Apáczai Csere János-díjas (2009), Németh Lajos-díjas (2010).

Fejér Zoltán (1951)
Szabadúszó fotós. 1968 óta foglalkozik a fényképezés különféle alkotó módozataival. 1985 óta folytat fotótörténeti kutatásokat, ezekből eddig kilenc könyvet publikált. Lapunk munkatársa.

Hornyik Sándor (1972)
Művészettörténész, az MTA BTK Művészettörténeti Intézet tudományos főmunkatársa. 2005-ben védte meg PhD-disszertációját a modern természettudományos világkép képzőművészeti recepciójáról, amely könyv formájában is megjelent (Avantgárd tudomány, 2011). Az avantgárd és a neoavantgárd művészet mellett a művészettörténet elmélete és a vizuális kultúra tudománya foglalkoztatja, erről szóló szövegeit az Idegenek egy bűnös városban (2011) című kötetében gyűjtötte össze. 2012 és 2014 között a MODEM vezető kurátora volt, és Debrecen mellett Rigában, Mariborban és Párizsban is rendezett kiállításokat. 2015-ben Szűcs Attila Ludwig Múzeumbeli kiállításához kapcsolódóan jelent meg a művészről szóló monográfiája a Hatje Cantz kiadónál. Jelenleg egy a szürnaturalizmus archeológiájáról szóló könyvön dolgozik.

Kotzan, Anne (1961)
Szabadfoglalkozású publicista. Egyetemi tanulmányai alatt egy évet Rómában töltött DAAD-ösztöndíjasként, majd kultúrával foglalkozó útikönyveket kezdett írni, köztük Magyarországról is. Már tanulmányai idején kapcsolatba került a fényképezéssel, és több éven át dolgozott egy fotográfus mellett asszisztensként. Ma független szerzőként foglalkozik a fotóval. Szövegei főleg német szaklapokban jelennek meg: foto-MAGAZIN, Photo International, Photopresse, Schwarz-weiss. Kölnben él.

Komjáthy Zsuzsanna (1986)
Kritikus. A Pécsi Tudományegyetemen végzett, írásait 2012 óta publikálja. Fő fókusza a kortárstánc (annak markáns vizualitása vezette el a fotográfiához is), cikkei a Színház Folyóiratban, a Színház.net és a Tánckritika.hu szakmai oldalakon, valamint az Ellenfény korábbi számaiban olvashatóak. 2013-ban Fülöp Viktor-ösztöndíjas volt, 2016-ban az L1 Egyesület rezidense. Jelenleg egy angol nyelvű kritikai oldal, a dancefeed.org indításán dolgozik, emellett delfin-fejest ugrik a fotográfia világába.

Mucsy Szilvia
Fotográfus, a RANDOM kortárs fotográfiai szervezet elnöke, a Budapest FotóFesztivál igazgatója. Fotográfiai pályafutását a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójában kezdte 1996-ban, melynek később vezetője lett. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen diplomázott fotóművészként, majd az Athéni Képzőművészeti Főiskola fotó szakára járt. 2003 óta tagja a belga Young Photographers United-nak. Munkái a legismertebb budapesti galériák mellett (Faur Zsófi Galéria, Artphoto Galéria, Műcsarnok, Mai Manó Ház...) egyéni és csoportos kiállításokon szerepelnek többek között New Yorkban, Athénban, Aix-en-Provence-ban, Rómában, Pozsonyban, Brüsszelben, Szófiában, a portugál Chaves-ben... 2007-ben a National Geographic Magyarország 3. helyezettje lett, 2 alkalommal nyerte el a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat és több alkalommal az NKA alkotói ösztöndíját. Fekete-fehér munkáiból 2008-ban, Mediterrano címmel fotóalbum jelent meg a Bohony Kiadó gondozásában, amelyben Görögország mellett Spanyol- és Olaszországban készült lírai dokumentarista képanyaga látható.

Rechnitzer Zsófia (1988)
Szabadúszó kurátor, művészeti tanácsadó, a The Bazin Project alapítója. PhD-ját a kelet-európai műtárgypiacok globális előretöréséről írja a Széchenyi István Egyetemen. Az elmúlt években Londonban élt és dolgozott, többek között a hazai neo-avant-garde nemzetközi pozícionálásán.

Somosi Rita (1980)
Művészettörténetet és kulturális menedzsmentet tanult. Kurátorként dolgozik és kortárs művészetről publikál, különös tekintettel a fotóművészetre és kortárs ékszerre. A VILTIN Galéria munkatársa, a Budapest FotóFesztivál kurátora.

Szentirmay Réka
Szociálpolitikusi diplomáját az ELTE-n szerezte. Habár már gyermekként is rajongott a fényképészet iránt, ez a szenvedély sokáig rejtőzködni kényszerült. 2011 nyarán azonban újra felszínre tört a szerelem és néhány éven belül átvette a teljes irányítást: 2017-ben fotóesztétaként végzett a Leideni Egyetemen. Jelenleg kiadványszerkesztőként, valamint szabadúszó projektmenedzserként dolgozik. Fő érdeklődési területe a dokumentarista fotográfia és médiaarcheológia.

Tímár Péter (1948)
Balogh Rudolf-díjas fotográfus. Eredeti végzettsége okleveles építészmérnök. 1990-től 2016-ig a Fotóművészet kiadó-főszerkesztője. Web: http://online.fliphtml5.com/dnjc/mpbj/