fotóművészet

FEJÉR Zoltán: Lizars Tropical Challenge

Az 1900-as évek elején készítette John Lizars Glasgow-i üzemében a Challenge nevű fényképezőgép különböző változatait.

A gyártó
John Lizars 1810-ben született Berwick on Tweed-ben és 1879-ben hunyt el Glasgowban. Utóbbi városban, a Glassford Street 12-ben szemüvegek javítására egy kis üzletet nyitott 1830-ban. Néhány évvel később a szomszédos házba költöztette boltját, ahol több hely állt rendelkezésére ahhoz, hogy optikai műszerek javításával is foglalkozhasson.
Lizars egy hirdetésében ‒ 1859-ben ‒ már Sir Dawid Brewstert (1781‒1868), a fogalomszerűen híres skót fizikust nevezte meg referenciaként. A kaleidoszkópot feltaláló és az első hordozható sztereó képnézőt megkonstruáló Brewster a fényképezés területén működő tudósok közül a maga korában a legismertebbek közé tartozott. Lizars a szemüvegeken túl ekkor már távcsövek, mikroszkópok, barométerek és hőmérők készítésével és javításával is foglalkozott a Glassford Street 24-ben. A cég későbbi, az 1940-es évek elejéig tartó története és címeinek követése nem kis munkát ad a helytörténészeknek, akik közül az egyik nem kevesebb, mint tizenhat utcát és házszámot tett közzé. A helyzetet bonyolítja, hogy az üzem 1895-től már Belfastban, majd Edinburghban is rendelkezett kereskedelmi lerakattal.
Matthew Ballantine, egy fényképész fia elvette feleségül Lizars kisebbik leányát, Júliát, és így beházasodott az üzletbe. Már csak az após halála után, lényegében 1890-ben kezdődött meg a fényképezőgépek gyártása, amelyek első darabjai rövid időn belül díjakat nyertek a helyi ipari és fényképészeti szakkiállításokon.
Az 1900-as évek elején M. Ballantine két fia, Arthur és Stanley friss szemléletet vitt a termékek előállításába. A cég ettől kezdve ugyan még az alapító nevén, de már nem csak állványról, hanem kézből történő felvételezésre használható, zárszerkezetes objektívvel és külső, optikai keresővel felszerelt fényképezőgépeket is forgalmazott.

A termékek

Michel Auer francia segítőtársa és tisztelője, Frederic Hoch 2002-ben összeállította a svájci gyűjtő kötetének árjegyzékes mutatóját. Ebben a kézikönyvben Hoch a Lizars fényképezőgépek 16 típusát sorolta fel. Günther Kadlubek, német szakíró irányárjegyzékeit barátja, Rudolf Hillebrand adta ki rendszeresen. A 4. kiadás zsebkönyv-változatának 129. oldalán a szerzőpáros rálicitált a francia-svájci vetélytársakra, mivel ők a különböző képméretű Lizars kamerák 27 változatának gyűjtői árát adták meg.
Bár a gyártó a XIX. század végén még a 8x10,5 inches képméretű, lemezes kamerát (Rambler) favorizálta, a századfordulós „váltás” után előtérbe kerültek a kisebb képméretek (Challenge 4 1/4x6 ½-re és 3 1/4x4 ¼-re), valamint a tekercsfilmes felhasználás lehetősége (Challenge Dayspool) is.
A fekete bőrrel bevont, favázas Lizars modellek mellett forgalomba kerültek a teakfából készült, trópusi (tropical) változatok is. Ilyen a cikkünkben bemutatott, 3 1/4x4 ¼-es képméretű, lemezes, Challenge Tropical is.
Mi a tropical típusú favázas fényképezőgépek lényege? Nos, a bőrrel bevont (mahagóni) fa fényképezőgépváz párás, trópusi környezetben kellemetlen módon viselkedik. A bőrborítás felveszi a levegő nedvességét, és ha a használat után nem viszik száraz, közepes hőmérsékletű, jól szellőztetett helyre, nem tud kiszáradni. Ilyenkor a bőr elkezd penészedni, a ragasztások kiengednek, a fém részek korrodálódnak. Ha pedig túl gyorsan próbálják az átnedvesedett eszközt szárítani, az a bőr zsugorodásával jár, ami a fa részek eltérő erősségű deformálódását okozhatja.
Angliában gyakran előfordult, hogy a kamera tulajdonosának hirtelen valamelyik gyarmaton akadt halaszthatatlan tennivalója, így az elegáns, trópus-tűrő teakfából készített kamerák ott jóval nagyobb mennyiségben fordultak elő, mint más országokban. Sőt, kis túlzással azt is állíthatjuk, megérte az ilyen drágább, de elegánsabb és divatosabb kamerát megvenni. A tropical fényképezőgépek egyetlen gyenge pontja a megfelelően kikészített bőrharmonika, amely egy esetleges kopás, mechanikus sérülés esetén nehezen cserélhető ki újra.
A teakfa egyébként hosszú élettartamú, tömör, általában szép mintázatú, sima felületű, nem szálkás, trópusi keményfa. Kovasav és teakfa olaj tartalma miatt formatartó, kevéssé vetemedik, a penészgomba nem telepszik meg rajta és ezért nem korhad. Pácolás és festés nélkül is kellően tartós.

A Lizars Tropical Challenge és gyűjtői

Az 1914 előtti angol fényképezőgépekkel négy-öt mértékadó szakíró-gyűjtő foglalkozott, ketten közülük internetes honlapot is működtettek. Eric Evans-szel (1930‒2016) tavaly, a Middlemiss-kameráról írt cikkem kapcsán felvettem a kapcsolatot, de ő sajnos levélváltásunk után három héttel elhunyt. 180 darabos kollekcióját 2017. október 20-án árverezték el Londonban.
Evans szerint a kisebb képméretű Lizars Tropical Challenge az alkalmazott anyagok finomsága (vékonysága) és a kamera viszonylag kis tömege miatt az átlagosnál sérülékenyebb; ezért maradt fenn belőle mára viszonylag kevés elérhető példány. Paradox módon ez a cikk megírása idején két darabot is jelent, hiszen a Flint Auctions-nél megvásárolható volt Evansé, 2017. december 2-án pedig Frankfurtban a Rahn A.G. 37. árverésének 189. tételeként kerül kalapács alá egy másik példány. A közkedvelt eBay világ-kínálatában (!) és egy európai aukción az ezt megelőző három és fél évben összesen három ilyen kamera bukkant fel.
A brit kamerák fogalomszerűen híres gyűjtőjének számított Jim Barron (1927‒2002). Elhunyta után kollekcióját a Christie’s önálló árverésen értékesítette Londonban. A 110 oldalas katalógust az angol fényképezőgépek dekoratív képekkel történő ismertetésének is felfoghatjuk. Baron legszebb Lizars-a egy kétobjektíves, sztereó, tekercsfilmes Tropical Challenge volt, amely az óta más aukción is szerepelt. Barron két jó állapotú Challenge Hand Camerát is birtokolt, ezek közül az egyik ráadásul beépített redőnyzárral rendelkezett. Ezek a kamerák külsőleg a Sanderson kézigépre hasonlítanak. (Lásd cikkem: „Óh, Mr. Sanderson!” in: Fotóművészet, 2014/2.)
A 2002. december 11-én a Christie’s árverés 95. tétele volt Barron Lizars Tropical Challenge kamerája, amely a jelen cikkben bemutatottnál ‒ nagyobb képmérete miatt ‒ sokkal robusztusabbnak látszik. (Igaza volt Evans-nek!) Feltűnő az is, hogy a két képméret eltérő oldalaránya, vagy más ok miatt, a nagyobb gép szélesebbnek és vaskosabbnak látszik. Belejátszik ebbe Barron kamerájának sötét színű bőrharmonikája is, amely a gép tömbjét nagyobbnak láttatja.

A képeken szereplő kamera leírása

A gépváz becsukva 140x110x56 milliméteres tömböt alkot. A 49 mm vastag gépvázról felülről lefelé lehajlik a két zsanérral rögzített mattüvegkeret és az azt eltakaró, 4 mm vastag, tömör, falap. A mattüveget tartó keretbe egy 78x102 mm-es nyílást vágtak, ezt kell egybevetni a kamera lemezkazettájának inches méretével. (A vásárláskor a géphez kapott kazettát a fotók elkészítésekor nem találtam meg…)
A fa gépváztömbből becsukott állapotban is kiáll néhány milliméterre az alapdeszka jobb oldalán található élességállító gomb és a bőr fogantyú. Utóbbi természetes tartozéka a kézben hordozható gépeknek. A gépváz tetején lévő kis gomb megnyomása oldja ki az alapdeszka rögzítését, amely így 90 fokos szögben lehajtható. Ebbe a kamerába a szokásoktól eltérően nem két, hanem csak egy alapdeszka-rögzítőlapot épített a gyártó, mely (szemből történő megtekintés esetén) a váz bal oldalán található. Nem minden korábban felbukkant, azonos típusú és képméretű Lizars (Tropical) Challenge ilyen kivitelű ‒ erre reagálnak az ínyencek hangos nyelv-csettintéssel! Érdekes módon szintén a 6,5 mm vastag falemezből kialakított gépváz bal oldalán helyezték el az egyik állványcsavar-menetet, míg a másik az alapdeszkán található. Ez a Challenge modell fekvő képformátumú és az álló képekhez el kell fordítani, ezért szükséges a két állvány-csatlakozás. A gépvázba tolt objektívet kihúzás után az alján lévő két csavarfejjel az alapdeszkában lévő rézlap kivágásába kell rögzíteni. Az alapdeszka bal oldalán egy kis csont lapon található a léptékes élességállítás távolság-jelzése végtelentől 2 yardig. Természetesen a képkivágás és az élesség beállítására – nyitott objektívnél – a mattüveget is használhatjuk!
A gyártó az alapdeszka jobb oldalán helyezte el a 24x34x29 mm-es felülnézeti optikai keresőt. Ezt egy tengelyen 90 fokkal elfordíthatjuk jobbra, ha álló formátumú felvételt készítünk. A kamera egyszerű kivitele miatt szemmagasságból történő fényképezéshez Newton keresőt a gyártó nem alkalmazott. A felirat szerint a felülnézeti kereső műszaki kivitelét viszont szabadalmaztatták.
Az objektív márkanév nélküli, és egy Rochesterben, a Bausch & Lombnál készített légfékes központi zárba építették be. (Jó okkal feltételezhető, hogy mindkét terméket az Egyesült Államok-béli optikai cég készítette.) A zárszerkezeten lévő felirat szerint annak műszaki megoldásait 1891. január 6-án szabadalmaztatták. Bár ma már a hosszú expozíciós idők nem működnek, a zárszerkezetet „fénykorában” 1, ½, 1/5, 1/25 és 1/100 másodperces megvilágítási időkre, valamint B-re és T-re lehetett beállítani. A 8-as alapfényerőt írisz rekesszel 64-ig csökkenthetjük. Utóbbit az 1900-as évek elején a korabeli lemezek alacsony érzékenysége miatt kézből történő felvételezésnél aligha használhatta tulajdonosa.
Az objektívet a tartólappal együtt egy csavar kioldása után körülbelül 8-9 milliméternyit felemelhetjük, valamint egy retesz kioldása után jobbra-balra 6 milliméterre eltolhatjuk. Így mattüveges beállítás esetén mód nyílik minimális perspektíva-korrekcióra. Ilyen üzemmódban a léptékes élesség-beállításon túl a végtelenhez képest még 35 mm, a 2 yardhoz viszonyítva pedig 28 mm többlet-kihuzat áll rendelkezésünkre. Az élességállító gomb, a hozzá kapcsolt tengely és fogaskerék az alapdeszkához illesztett, elmozduló falap aljába szerelt fogasléchez kapcsolódik.
A gépváz jobb oldalán elhelyezett 24 mm átmérőjű, csontkorong piros-fekete felirata a gyár és a géptípus megnevezésén kívül öt városnevet is tartalmaz. Ez segítséget ad a kamera történetével behatóbban foglalkozó fotótechnika-, és helytörténészeknek, hogy pontosítsák a forgalmazás időpontját. A gyűjtői közmegegyezés ezt az 1900-as évek első évtizedének közepére helyezi.

Felhasznált irodalom:
Auer, Michel: Guide Michel Auer, Editions Camera Obscura, Hermance, 1990.
Hoch, Frederic: Guide Michel Auer 2003‒2005, Hermance, 2002.
Cornwall, James E: Photographic Advertising in England 1890‒1960; H. Gahmig, Giessen, 1978.
Kadlubeks Taschen Preisführer, Edition Photo Deal; Neuss, é.n.
The British Camera 1840‒1960, The Jim Barron Collection, Christie’s, London, 2002. december 11. [katalógus].

Képaláírások:
A Lizars Tropical Challenge fényképezőgép és részletei, A szerző felvételei, Copyright: Budapest, 2017.