fotóművészet

E számunk szerzői – 2017/4

Bacskai Sándor (1961)
Író, újságíró, a Fotóművészet munkatársa. A kilencvenes években körülbelül száz életút-interjút készített a Magyar Fotográfiai Múzeum archívuma számára.

Cséka György (1972)
Esztéta, kritikus. Egyetemi tanulmányai: 1989–1994:magyar nyelv es irodalom, 1994–1999: esztétika szak. 2009-től a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának titkára. 2013–14: a Kunsztblog (Origo) munkatársa. 2015-től az Artportal munkatársa. Érdeklődési köre: kortárs fotó, képzőművészet.

Farkas Zsuzsa (1957)
Művészettörténész. A Szépművészeti Múzeum- Magyar Nemzeti Galéria Fotóarchívumában dolgozik. Kutatási területe a 19. századi magyar képzőművészete. Festő-fotográfusok 1840–1880, Embermásoló című és egyéb kötetek és számos fotótörténeti cikk szerzője.

Fejér Zoltán (1951)
Szabadúszó fotós. 1968 óta foglalkozik a fényképezés különféle alkotó módozataival. 1985 óta folytat fotótörténeti kutatásokat, ezekből eddig kilenc könyvet publikált. Lapunk munkatársa.

Kotzan, Anne (1961)
Szabadfoglalkozású publicista. Egyetemi tanulmányai alatt egy évet Rómában töltött DAAD-ösztöndíjasként, majd kultúrával foglalkozó útikönyveket kezdett írni, köztük Magyarországról is. Már tanulmányai idején kapcsolatba került a fényképezéssel, és több éven át dolgozott egy fotográfus mellett asszisztensként. Ma független szerzőként foglalkozik a fotóval. Szövegei főleg német szaklapokban jelennek meg: foto-MAGAZIN, Photo International, Photopresse, Schwarz-weiss. Kölnben él.

Somogyi-Rohonczy Zsófia (1985)
A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, ahol művészettörténetet, kommunikációt és pedagógiát tanult. 2011-ben egy szemesztert töltött Lisszabonban, 2013-ban részt vett a The Peggy Guggenheim Collection internship programjában. Az évek alatt dolgozott kommunikációs munkatársként több kulturális intézményben, tapasztalatott szerezett tárlatvezetőként és múzeumpedagógusként, vezetett városi sétákat a legkülönfélébb témákban. Jelenleg a Ludwig Múzeumban dolgozik múzeumpedagógusként.

Somosi Rita (1980)
Művészettörténetet és kulturális menedzsmentet tanult. Kurátorként dolgozik és kortárs művészetről publikál, különös tekintettel a fotóművészetre és kortárs ékszerre. A VILTIN Galéria munkatársa, a Budapest FotóFesztivál kurátora.

Szarka Klára (1955)
Három évtizede publikál fotográfiai tárgyú írásokat, kutatóként főként a 20. századi dokumentarista fotográfia érdekli. Hemző Károly és Keleti Éva életművének szakmai gondozója. A MÚOSZ Akadémia fotóriporter szakának vezetője, a Szellemkép Szabadiskola tanára, a Magyar Fotótörténeti Társaság elnöke, a Budapest FotóFesztivál kurátora.

Vedres Ági (1965)
Fotóművész, művészeti író, független publicista, szövegíró, mozgóképkultúra- és média szakos gimnáziumi tanár. Az ELTE Bölcsészettudományi Kar Filmtudományi Tanszékén diplomázott 2013-ban, ezt megelőzően a Janus Pannonius Tudományegyetemen írja meg szakdolgozatát, a „A camera, mint mechanikus retikül" címmel 2005-ben, 2000-2003 között az ELTE Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát. Hazai és nemzetközi szinten elismert kortárs magyar fotográfus. 2009-ben nyeri el a Magyar Fotográfusok Háza és a FotóFalu „Minden, ami nem város” országos fotópályázat fődíját. Nagyszabású önálló tárlatát „hé, Fiúk” címmel mutatta be a Mai Manó Házban. A Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja, műveit jelentős köz- és magángyűjtemények őrzik hazánkban és külföldön egyaránt. Publikációi a Fotóművészetben, a Műértőben, az Új Művészetben, a Balkonban, az UM online, az Artportal.hu hazai és nemzetközi internetes oldalakon jelentek meg.