fotóművészet

E számunk szerzői – 2017/3

Albertini Béla, Dr. (1940)
Fotótörténész, professor emeritus (Kaposvári Egyetem). Apáczai Csere János-díjas (2009), Németh Lajos-díjas (2010).

Bordács Andrea
esztéta műkritikus, független kurátor
AZ ELTE magyar-történelem-kulturális menedzser-esztétika szakán végzett, a Filozófia Doktori Iskola Esztétika programján szerezte a PhD-ját Távol és jelenlét Tót Endre művészetében című dolgozatával.
Jelenleg az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék vezetője. Korábban a Dorottya Galéria vezetője volt és 18 évig az Új Művészet szerkesztője. 2014-ben megkapta a Németh Lajos-díjat.
Kutatási területe a kortárs művészet: azon belül is kiemelten a női művészeti tendenciák elemzése, a köztéri művészet-street art, az új médiumok szerepe, a fotó. Könyve jelent meg Tót Endréről, Várady Róbertről, Illés Barnáról, Szilágyi Lászlóról.

Cséka György (1972)
Esztéta, kritikus. Egyetemi tanulmányai: 1989–1994:magyar nyelv és irodalom, 1994–1999: esztétika szak. 2009-től a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának titkára. 2013–14: a Kunsztblog (Origo) munkatársa. 2015-től az Artportal munkatársa. Érdeklődési köre: kortárs fotó, képzőművészet.

Philpott Beatrix (1986)
A civil életben genealogus, fotótörténettel foglalkozó fotógyűjtő. Több magyar kiállításon és publikációkban is szerepeltek egyes gyűjteményi darabjai.

Elek Orsolya
Elek Orsolya fotográfus, PhD hallgató. Doktori tanulmányait Franciaországban, az Aix-Marseille Egyetemen és az ELTE Bölcsészettudományi Karán párhuzamosan végzi. Doktori kutatásához kapcsolódóan rendszeresen részt vesz magyarországi és nemzetközi konferenciákon. Az ELTE Történetírás és vizualitás - a fotó és a film 20. századi kontextusainak tükrében elnevezésű kutatócsoport tagja. Miután évekig foglalkozott a Paris Photo Art Fair online felületeinek szerkesztésével, ez év júniusától a L'Œil de la Photographie (The Eye of Photography) nemzetközi internetes magazin rovatvezetője és projektmenedzsere.

Fejér Zoltán (1951)
Szabadúszó fotós. 1968 óta foglalkozik a fényképezés különféle alkotó módozataival. 1985 óta folytat fotótörténeti kutatásokat, ezekből eddig kilenc könyvet publikált. Lapunk munkatársa.

Kotzan, Anne (1961)
Szabadfoglalkozású publicista. Egyetemi tanulmányai alatt egy évet Rómában töltött DAAD-ösztöndíjasként, majd kultúrával foglalkozó útikönyveket kezdett írni, köztük Magyarországról is. Már tanulmányai idején kapcsolatba került a fényképezéssel, és több éven át dolgozott egy fotográfus mellett asszisztensként. Ma független szerzőként foglalkozik a fotóval. Szövegei főleg német szaklapokban jelennek meg: foto-MAGAZIN, Photo International, Photopresse, Schwarz-weiss. Kölnben él.

KOPECZKY Róna
Kopeczky Róna (1983, Grenoble) kurátor, művészettörténész, Budapesten él. 2006 és 2015 között a budapesti Ludwig Múzeum nemzetközi művészetért felelős kurátoraként dolgozott, ahol elsősorban a közép-kelet-európai régió fiatal és középgenerációs képzőművészeinek hely- és helyzetspecifikus művészeti gyakorlatával foglalkozott. 2015 februárjától a budapesti acb Galéria művészeti vezetőjeként dolgozik. 2015 elején csatlakozott az első OFF-Biennale Budapest csapatához. Jelenleg is tagja a 2017 őszén megrendelésre kerülő második OFF-Biennale Budapest kurátori csapatának. Társalapítója volt az Easttopics platformnak, mely a kelet-európai kortárs képzőművészeti szcéna képviseletével foglalkozik. Szerbiai állampolgárként, magyar származással, franciaországi tanulmányokkal a háta mögött Kopeczky Róna érdeklődésének természetes módon fókuszában állnak azok a történeti, politikai és kulturális kettősségek, továbbá ezek kortárs képzőművészeti lenyomatai, melyek Kelet- és Nyugat-, illetve Észak- és Dél-Európát meghatározzák. PhD fokozatát a Sorbonne Egyetemen szerezte.

Philpott Beatrix (1986)
A civil életben genealogus, fotótörténettel foglalkozó fotógyűjtő. Több magyar kiállításon és publikációkban is szerepeltek egyes gyűjteményi darabjai.

SCHILD Tamás
Schild Tamás (1958) fotográfus. Magyar - angol szakon végzett a Pécsi Janus Pannonius Egyetemen. Képeivel először ötven évesen áll a nyilvánosság elé. Főbb témái az esendőség, mulandóság. Jelentősebb dijai: Kuala Lumpur Photography Awards, IPA/Lucie Awards, Px3 - Prix de La Photographie Paris, SajtóFotó. Brüsszel, Budapest, Luxemburg, Pozsony és Varsó után az idei évben a dániai Aarhusban, Horsensben és Koppenhágában rendezik meg önálló tárlatait, az Európa Kulturális Fővárosa program keretében.

Somosi Rita (1980)
Művészettörténetet és kulturális menedzsmentet tanult. Kurátorként dolgozik és kortárs művészetről publikál, különös tekintettel a fotóművészetre és kortárs ékszerre. A VILTIN Galéria munkatársa, a Budapest FotóFesztivál kurátora.