fotóművészet

E számunk szerzői – 2017/2

Albertini Béla, Dr. (1940)
Fotótörténész, professor emeritus (Kaposvári Egyetem). Apáczai Csere János-díjas (2009), Németh Lajos-díjas (2010).

Bán András (1951)
Műkritikus, a Műcsarnok vezető kurátora. Képzettsége: művészettörténész, matematika tanár, a filozófia doktora. 1990-ig műkritikusként folyóiratoknak írt, az Élet és Irodalom és a Látóhatár képszerkesztője, a Magyar Nemzet munkatársa volt, galériákat és kiállításokat szervezett, kutatást indított a privát fotózás témakörében. 1991-től 2014-ig a vizuális antropológia és a művészettörténet egyetemi oktatója, munkája főként a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológia Intézetéhez kötődik, de több más egyetemen vendégoktató. Emellett a Magyar Lettre Internationale művészeti vezetője, a Nemzeti Kulturális Alap Fotóművészeti Szakmai Kollégiumának elnöke, a Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége (AICA) Magyar Tagozatának elnöke volt egy-egy cikluson át. 2008 és 2013 között a Miskolci Városi Művészeti Múzeumot vezette, majd a Robert Capa Központ stratégiai tanácsadójaként tevékenykedett. Műkritikusként Németh Lajos díjban, egyetemi oktatóként a Miskolci Egyetem kiváló oktatója díjban részesült. Legutóbbi könyve: A vizuális antropológia felé, Typotex, 2008 [válogatott tanulmányok]

Cséka György (1972)
Esztéta, kritikus. Egyetemi tanulmányai: 1989–1994:magyar nyelv es irodalom, 1994–1999: esztétika szak. 2009-től a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának titkára. 2013–14: a Kunsztblog (Origo) munkatársa. 2015-től az Artportal munkatársa. Érdeklődési köre: kortárs fotó, képzőművészet.

Fejér Zoltán (1951)
Szabadúszó fotós. 1968 óta foglalkozik a fényképezés különféle alkotó módozataival. 1985 óta folytat fotótörténeti kutatásokat, ezekből eddig kilenc könyvet publikált. Lapunk munkatársa.

Gulyás Miklós
Balogh Rudolf-díjas fotográfus, egyetemi docens (MOME). A dokumentarista fotó a fő érdeklődési köre. 1989-ben szerzett fotós diplomát a Magyar Iparművészeti Főiskolán, ugyanebben az évben kezdett ott tanítani, jelenleg is a MOME tanára. Tanított a Szellemkép Szabadiskolában és a BKF-en is. 2003 – 2015 között a Fotografus. hu Alapítvány a Magyar Fotográfiáért elnevezésű szervezet művészeti vezetője volt.

Kincses Károly (1954)
A fotótörténet és a fotótechnika-történet kutatója. 1991-től 2006-ig a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója.

Kotzan, Anne (1961)
Szabadfoglalkozású publicista. Egyetemi tanulmányai alatt egy évet Rómában töltött DAAD-ösztöndíjasként, majd kultúrával foglalkozó útikönyveket kezdett írni, köztük Magyarországról is. Már tanulmányai idején kapcsolatba került a fényképezéssel, és több éven át dolgozott egy fotográfus mellett asszisztensként. Ma független szerzőként foglalkozik a fotóval. Szövegei főleg német szaklapokban jelennek meg: foto-MAGAZIN, Photo International, Photopresse, Schwarz-weiss. Kölnben él.

Palotai János (1939)
Történelem–filozófia szakot végzett az ELT E-n, esztétikából doktorált. A Műegyetemen művészetfilozófiát, az Iparművészeti Egyetemen vizuális kommunikációt, az ELT E-n média ismeretet tanított. A mozgóképkultúra oktatásához Pásztor Erikával közösen készített tananyaga az interneten olvasható. A Balkonban, a Filmkultúrában, a Filmvilágban, a fotografus.hu-n es az Új művészetben publikál.

Pfisztner Gábor (1967)
Történelem–német szakon végzett az ELTE-n, és két félévig az Iparművészeti Főiskola vizuális kommunikáció szakán volt vendéghallgató. Gimnáziumi tanár.Budapesti Metropolitan Egyetem Média Intézetének oktatója.

Révész Tamás
Révész Tamás fotográfus, az egykori Új Tükör munkatársa. Gyakran publikált: Liberation, International Herald Tribune, Stern, Europeo, Panorama, Newsweek, International Wildlife Magazine, People, Guardian, Tomorrow, Africa Environment & Wildlife magazinokban. Közel száz egyéni kiállítása volt világszerte. Tizenkét fotóalbum szerzője, többek között: Búcsú a cigányteleptől, Budapest, New York, Róma, Szicilia. Munkáságát elismerték Balázs Béla, Alexander Rodchenko, World Press Photo és Pulitzer Emlékdíjjal. A World Press Photo Joop Swart Masterclass nemzetközi ajánlója, a World Press Photo kiálítás szervezője közel három évtizede. Kiállítások kurátora. A Budapesti Metropolitan Egyetem tanára. 

Somosi Rita (1980)
Művészettörténetet és kulturális menedzsmentet tanult. Kurátorként dolgozik és kortárs művészetről publikál, különös tekintettel a fotóművészetre és kortárs ékszerre. A VILTIN Galéria munkatársa, a Budapest FotóFesztivál kurátora.