fotóművészet

E SZÁMUNK SZERZŐI – 2015/2.

Albertini Béla, Dr. (1940)
Fotótörténész, szakíró, a művészettörténet tudomány kandidátusa. Számos cikket és könyvet írt, főként a magyar szociofotó   története témakörben. A Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Karának Fotóművészeti Tanszékén és a Budai Rajziskolában tanít.

Bacskai Sándor (1961)
Író, újságíró, a Fotóművészet munkatársa. A kilencvenes években körülbelül száz életút-interjút készített a Magyar Fotográfiai Múzeum archívuma számára.

Bata Tímea (1976)
Az ELTE BTK történelem–néprajz szakán végzett. 2001-től a Néprajzi Múzeum gyűjteménykezelője, 2004 óta muzeológusa. Számos publikációja közül kiemeljük a Gunda Béla fotóit bemutató, valamint a Zala megyei gyűjteményekben őrzött fotográfiákról írott tanulmányt.

Detvay Jenő (1956)
Fotóművész, galériavezető. 1980-tól hosszú ideig szabadúszó fényképészként dolgozott, majd 1994-ben létrehozta a budapesti Bolt Galériát. Munkái a Magyar Fotográfiai Múzeum mellett több franciaországi gyűjteményben is megtalálhatóak.

Fejér Zoltán (1951)
Szabadúszó fotós. 1968 óta foglalkozik a fényképezés különféle alkotó módozataival. 1985 óta folytat fotótörténeti kutatásokat, ezekből eddig kilenc könyvet publikált. Lapunk munkatársa.

Pfisztner Gábor (1967)
Történelem–német szakon végzett az ELTE-n, és két félévig az Iparművészeti Főiskola vizuális kommunikáció szakán volt vendéghallgató. Gimnáziumi tanár.

Palotai János (1939)
Történelem–filozófia szakot végzett az ELTE-n, esztétikából doktorált. A Műegyetemen művészetfilozófiát, az Iparművészeti Egyetemen vizuális kommunikációt, az ELTE-n média ismeretet tanított. A mozgóképkultúra oktatásához Pásztor Erikával közösen készített tananyaga az interneten olvasható. A Balkonban, a Filmkultúrában, a Filmvilágban, a fotografus.hu-n és az Új művészetben publikál.

Somosi Rita (1980)
Művészettörténetet és kulturális menedzsmentet tanult. Kurátorként dolgozik és kortárs művészetről publikál, különös tekintettel a fotóművészetre és kortárs ékszerre. A VILTIN Galéria munkatársa.

Szarka Klára (1955)
Az ELTE történelem–népművelés szakán végzett 1978-ban. Három évtizede publikál szakíróként, kiállításokat rendez, fotótörténetet oktat. A Szellemkép Szabadiskola tanára, a Magyar Fotótörténeti Társaság elnöke.

Szegő György (1947)
Építész, művészeti író. A hetvenes években több, fotófelhasználással is élő önálló kiállítása volt. 1979 és 1989 között a Kaposvári Csiky Gergely Színház díszlet- és jelmeztervezője. 1982-től rendszeresen publikál művészeti tanulmányokat és kritikákat.

Tímár Péter (1948)
Építészmérnök, Balogh Rudolf-díjas fotóművész, a Fotóművészet főszerkesztője. http://www.timarpeter.hu.