fotóművészet

E számunk szerzői - 2015/1.

Albertini Béla, Dr. (1940)
Fotótörténész, szakíró, a művészettörténet tudomány kandidátusa. Számos cikket és könyvet írt, főként a magyar szociofotó története témakörben. A Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Karának Fotóművészeti Tanszékén és a Budai Rajziskolában tanít.

Bacskai Sándor (1961)
Író, újságíró, a Fotóművészet munkatársa. A kilencvenes években körülbelül száz életút-interjút készített a Magyar Fotográfiai Múzeum archívuma számára.

Fejér Zoltán (1951)
Szabadúszó fotós. 1968 óta foglalkozik a fényképezés különféle alkotó módozataival. 1985 óta folytat fotótörténeti kutatásokat, ezekből eddig kilenc könyvet publikált. Lapunk munkatársa.

Kincses Károly (1954)
A fotótörténet és a fotótechnika-történet kutatója. 1991-től 2006-ig a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója.

Kiscsatári Marianna (1958)
Magyar–történelem, majd fotográfia szakot végzett az ELTE-n. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára muzeológusa.

Pfisztner Gábor (1967)
Történelem–német szakon végzett az ELTE-n, és két félévig az Iparművészeti Főiskola vizuális kommunikáció szakán volt vendéghallgató. Gimnáziumi tanár.

Rockenbauer Zoltán (1960)
Felsőfokú tanulmányait a Nyíregyházi Tanárképző főiskolán kezdte, ahol 1983-ban szerzett könyvtár–magyar nyelv és irodalom szakos, majd az ELTE Bölcsészettudományi Karán 1991-ben etnográfus diplomát. Ugyanitt szerzett doktori címet művészettörténetből 2008-ban. Számos kultúrtörténeti kötet szerzője, kurátorként hazai és külföldi múzeumokban rendez kiállítást. Jelenleg a Műcsarnok/Kunsthalle munkatársa, legutóbb itt mutatta be Váli Dezső életművét. 

Szegő György (1947)
Építész, művészeti író. A hetvenes években több, fotófelhasználással is élő önálló kiállítása volt. 1979 és 1989 között a Kaposvári Csiky Gergely Színház díszlet- és jelmeztervezője. 1982-től rendszeresen publikál művészeti tanulmányokat és kritikákat.

Tasnády S. Attila (1968)
Művészettörténész, az Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtárának munkatársa, huszadik századi és kortárs magyar képzőművészettel foglalkozik.

Tímár Péter (1948)
Építészmérnök, Balogh Rudolf-díjas fotóművész, a Fotóművészet főszerkesztője. http://www.timarpeter.hu.