fotóművészet

E számunk szerzői - 2014/4.

Bacskai Sándor (1961)
Író, újságíró, a Fotóművészet munkatársa. A kilencvenes években körülbelül száz életút-interjút készített a Magyar Fotográfiai Múzeum archívuma számára.

Barta Zsolt Péter (1962)
Fotóművész, szakíró, 1994-99 között a Fotó, később a Fotográfia művészeti szerkesztője volt, emellett számos folyóiratban publikált. CodeX című albuma 2007-ben, a Magyar Fotográfiai Múzeum kiadásában jelent meg. A Magyar Fotóművészek Szövetsége tagja.

Böröczfy Virág (1979)
2000-ben a Budapesti Közgazdasági- és Államigazgatási Egyetemen szerzett diplomát, majd 2001–2006-ig az ELTE művészettörténet szakán tanult, mellette alkotói fotográfia kurzusokon vett részt. A Fotografus.hu Alapítvány munkatársa, iskolájának tanára, rendszeresen publikál művészetkritikai és a hazai intézményrendszerrel kapcsolatos írásokat művészeti folyóiratokban.

Fejér Zoltán (1951)
Szabadúszó fotós. 1968 óta foglalkozik a fényképezés különféle alkotó módozataival. 1985 óta folytat fotótörténeti kutatásokat, ezekből eddig kilenc könyvet publikált. Lapunk munkatársa.

Giaccone, Fausto (1943)
Olasz fotográfus. Előbb a Palermói Egyetem, majd a római La Sapienza Egyetem Építészmérnöki Karán (Valle Giulia) tanult. A 68-as római diáklázadásról készült autonóm riportjaival tűnt fel. Munkája során többek között Jordániában, Portugáliában, Magyarországon, Oroszországban és Kolumbiában készített képanyagokat. 1995 óta az ausztriai Anzenberger képügynökség tagja. Milánóban él.

Kotzan, Anne (1961)
Szabadfoglalkozású publicista. Egyetemi tanulmányai alatt egy évet Rómában töltött DAAD-ösztöndíjasként, majd kultúrával foglalkozó útikönyveket kezdett írni, köztük Magyarországról is. Már tanulmányai idején kapcsolatba került a fényképezéssel, és több éven át dolgozott egy fotográfus mellett asszisztensként. Ma független szerzőként foglalkozik a fotóval. Szövegei főleg német szaklapokban jelennek meg: foto-MAGAZIN, Photo International, Photopresse, Schwarz-weiss. Kölnben él.

Megyeri Anna (1956)
1974-től dolgozott a nagykanizsai Thúry György Múzeumban, munka mellett szerzett diplomát: népművelés-magyar szakos tanár (Szombathely, Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola), történelem tanár (NYME Savaria Egyetemi Központ.) 1979-től a Göcseji Múzeum munkatársa, ahol számos feladatot látott el: az adattár, a fotótár, a    történeti gyűjtemény gondozása, gyarapítása, múzeumpedagógia. Ma a Göcseji Múzeum történész főmuzeológusa. Kutatási területe: 19–20. századi életmód, épített környezet, fotótörténet.

Montvai Attila (1942)
Fotóművész, az ELTE fizikus szakán szerzett diplomát. Fotóművészként és aktív elméleti szakíróként a fotográfia, illetve tágabb megközelítésben a vizuális közlési csatornák technikai, kulturális és intellektuális határainak felmérésével, kiterjesztésével foglalkozott. Fizikusként hasonló vonalak mentén dolgozott a matematikai modellek érvényességét vizsgálva. Ennek eredményeként a Cambridge-i International Biographical Centre Montvai Attilát mint a 21. század iránymutató tudósát tartja számon, és 2006-ban jelölte az Archimedes Award-ra.

Palotai János (1939)
Történelem–filozófia szakot végzett az ELTE-n, esztétikából doktorált. A Műegyetemen művészetfilozófiát, az Iparművészeti Egyetemen vizuális kommunikációt, az ELTE-n média ismeretet tanított. A mozgóképkultúra oktatásához Pásztor Erikával közösen készített tananyaga az interneten olvasható. A Balkonban,  a Filmkultúrában, a Filmvilágban, a fotografus.hu-n és az Új művészetben publikál.

Szegő György (1947)
Építész, művészeti író. A hetvenes években több, fotófelhasználással is élő önálló kiállítása volt. 1979 és 1989 között a Kaposvári Csiky Gergely Színház díszlet- és jelmeztervezője. 1982-től rendszeresen publikál művészeti tanulmányokat és kritikákat.

Telek-Nay Ágnes (1987)
2011–12-ben végzett a PPKE magyar–művészettörténet szakán. Szakdolgozatát a Mai Manó Ház tervezőiről, a Nay és Strausz párosról írta; azóta használja a Nay-t mint írói nevet. Program-koordinátorként több építészeti fotóval kapcsolatos eseményt szervezett, kurátorként jegyzi a 2014-es HP InnovArt kiállítást. Rendszeresen publikál fotó- és képzőművészekről. Jelenleg Budapest Főváros Levéltárának  munkatársa.

Tímár Péter (1948)
Építészmérnök, Balogh Rudolf-díjas fotóművész, a Fotóművészet főszerkesztője. http://www.timarpeter.hu.