fotóművészet

E SZÁMUNK SZERZŐI – 2013/1.

Bacskai Sándor (1961)
Író, újságíró, a Fotóművészet munkatársa. A kilencvenes években körülbelül száz életút-interjút készített a Magyar Fotográfiai Mú- zeum archívuma számára.

Csizek Gabriella (1966)
Az ELTE-n végzett, kurátor, művészeti munkatárs a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Házban. Kiállítások létrejöttében, könyvek képanyagának válogatásában és szerkesztésében működik közre. Szakterülete a kortárs fotográfia egészen annak határterületéig is. A Folyamatos Jelen címet viselő kiállítás- és katalógus sorozatának koncepciója és szerkesztése, kiállításainak rendezése fűződik a nevéhez.

Csizmadia Alexa (1965)
2003-ban diplomázott Angliában a Southampton Egyetemen, ahol modern és kortárs művészettörténetet hallgatott. A londoni City Egyetem művészeti management szakának hallgatója. 1999 óta publikál.

Cs. Lengyel Beatrix (1959)
Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett, történelem–nép-
művelés–újkori muzeológia szakon. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársa.

Fejér Zoltán (1951)
Szabadúszó fotós. 1968 óta foglalkozik a fényképezés különféle alkotó módozataival. 1985 óta folytat fotótörténeti kutatásokat, ezekből eddig kilenc könyvet publikált. Lapunk munkatársa.

Montvai Attila (1942)
Fotóművész, az ELTE fizikus szakán szerzett diplomát. Fotóművészként és aktív elméleti szakíróként a fotográfia, illetve tágabb megközelítésben a vizuális közlési csatornák technikai, kulturális és intellektuális határainak felmérésével, kiterjesztésével foglalkozott. Fizikusként hasonló vonalak mentén dolgozott a matematikai modellek érvényességét vizsgálva. Ennek eredményeként a Cambridge-i International Biographical Centre Montvai Attilát mint a 21. század iránymutató tudósát tartja számon, és 2006-ban jelölte az Archimedes Awardra.
Németh Marcell
Egyetemi adjunktus. Az ELTE jogi karán 1993-ban, majd az esztétika szakán 1997-ben végzett. PhD fokozatát 2004-ben szerezte meg irodalomtudományból. 1998 óta tanít az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetében, 2006-tól adjunktusként. Kutatási területe a XX. századi francia irodalomelmélet, de a Hajnóczy Péter íróról készült monográfiának is ő a szerzője.

Somogyi Zsófia (1978)
2003-ban végzett az ELTE művészettörténet–esztétika szakán. 2002 nyarán Guggenheim-ösztöndíjas volt Velencében. A Dorottya Galéria munkatársa, 2009-ben az Oktatási és Kulturális Minisztérium Kállai-ösztöndíjasa.

Somosi Rita (1980)
Az ELTE művészettörténet szakán végzett 2005-ben, mellette ékszerbecsüs képesítést szerzett. Galériákban, majd a kulturális minisztériumban dolgozott. Jelenlegi kutatási területe a kortárs designékszer.

Szarka Klára (1955)
1978-ban végzett az ELTE történelem–népművelés szakán. Szakíró, a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja.

Szegő György (1947)
Építész, művészeti író. A hetvenes években több, fotófelhasználással is élő önálló kiállítása volt. 1979 és 1989 között a Kaposvári Csiky Gergely Színház díszlet- és jelmeztervezője. 1982-től rendszeresen publikál művészeti tanulmányokat és kritikákat. A Fotóművészet munkatársa.

Tímár Péter (1948)
Építészmérnök, Balogh Rudolf-díjas fotóművész, a Fotóművészet főszerkesztője. http://www.timarpeter.hu.