fotóművészet

E SZÁMUNK SZERZŐI


Bacskai Sándor (1961)

Író, újságíró, a Fotóművészet munkatársa. A kilencvenes években körülbelül száz életút-interjút készített a Magyar Fotográfiai Múzeum archívuma számára.

Cs. Lengyel Beatrix (1959)

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett, történelem–népművelés–újkori muzeológia szakon. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársa.

Dozvald János (1939)

Magyar–művészettörténész szakos diplomával újságíró pályára állt 1965-ben. 1970 óta szabadúszó. Fotó-audiovizuális területen dolgozott és szerzett ismertséget. 2000 óta digitális fotográfiai eszközökkel alkot. A MÚOSz és a MAOE tagja. Szépírással is foglalkozik. Újságírói ambícióit újabban blog formában gyümölcsözteti.

Fejér Zoltán (1951)

Szabadúszó fotós. 1968 óta foglalkozik a fényképezés különféle alkotó módozataival. 1985 óta folytat fotótörténeti kutatásokat, ezekből eddig kilenc könyvet publikált. Lapunk munkatársa.

Kincses Károly (1954)

A fotótörténet és a fotótechnika-történet kutatója. 1991-től 2006-ig a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója.

Kotzan, Anne (1961)

Szabadfoglalkozású publicista. Egyetemi tanulmányai alatt egy évet Rómában töltött DAAD-ösztöndíjasként, majd kultúrával foglalkozó útikönyveket kezdett írni, köztük Magyarországról is. Már tanulmányai idején kapcsolatba került a fényképezéssel, és több éven át dolgozott egy fotográfus mellett asszisztensként. Ma független szerzőként foglalkozik a fotóval. Szövegei főleg német szaklapokban jelennek meg: foto-MAGAZIN, Photo International, Photopresse, Schwarz-weiss. Kölnben él.

Langenthal Péter (1984)

2003-ban érettségizett a Szent László Gimnáziumban tömegkommunikáció tagozaton, majd elvégezte a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémia fotóriporter szakát. 2010-ben szerzett alapszakos diplomát az ELTE Bölcsészettudományi Karán szlavisztika, horvát szakon. Jelenleg a Zágrábi Egyetem Bölcsészettudományi Kar mesterképzésnek hallgatója horvát nyelvészet és délszláv irodalmak szakokon a Nemzetközi Visegrádi Alap ösztöndíjasaként.

Kürti Emese (1976)

Művészettörténész, műkritikus, az ELTE Film-, Média- és Kultúraelmélet doktori programjának hallgatója, témája a TNPU diszpécsere, St.Auby Tamás.

Montvai Attila (1942)

Fotóművész, az ELTE fizikus szakán szerzett diplomát. Fotóművészként és aktív elméleti szakíróként a fotográfia, illetve tágabb megközelítésben a vizuális közlési csatornák technikai, kulturális és intellektuális határainak felmérésével, kiterjesztésével foglalkozott. Fizikusként hasonló vonalak mentén dolgozott a matematikai modellek érvényességét vizsgálva. Ennek eredményeként a Cambridge-i International Biographical Centre Montvai Attilát, mint a 21. század iránymutató tudósát tartja számon, és 2006-ban jelölte az Archimedes Awardra.

Müller Rolf (1974)

Történész. 1997-ben végzett a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem történelem–politológia–tanár szakán, PhD-disszertációját 2007-ben védte meg. 1998 óta az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának kutatója. Több publikációjában foglalkozott a második világháború utáni magyar politikai rendőrség képdokumentumaival.

Pfisztner Gábor (1967)

Történelem–német szakon végzett az ELTE-n, és két félévig az Iparművészeti Főiskola vizuális kommunikáció szakán volt vendéghallgató. Gimnáziumi tanár.

Pusztai László (1973)

Eredeti szakmáját tekintve programozó matematikus. Több, mint 20 éves szoftverfeljesztési és tíz év digitális fotózási gyakorlatának köszönhetően nemcsak használja a különböző digitális képfeldolgozó programokat, de azt is tudja, hogy mi, hogyan működik bennük. Jelenleg is fotózással kapcsolatos programok fejlesztésével foglalkozik. Digitális képfeldolgozást és színkezelést oktat különböző workshopokon, többek között az Epson Print Akadémián.

Somogyi Zsófia (1978)

2003-ban végzett az ELTE művészettörténet–esztétika szakán. 2002 nyarán Guggenheim-ösztöndíjas volt Velencében. Korábban a Dorottya Galéria, jelenleg a Bálint Zsidó Közösségi Ház munkatársa, 2009-ben az Oktatási és Kulturális Minisztérium Kállai-ösztöndíjasa.

Somosi Rita (1980)

Az ELTE művészettörténet szakán végzett 2005-ben, mellette ékszerbecsüs képesítést szerzett. Galériákban, majd a kulturális minisztériumban dolgozott. Jelenlegi kutatási területe a kortárs designékszer.

Stemlerné Balog Ilona (1943)

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett. 1966 óta a Legújabbkori Történeti Múzeum Fényképtárának (ma: Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára) muzeológusa, 1983-tól 2003-ig vezetője. 2006 óta nyugdíjas. Balogh Rudolf-díjas fotótörténész, a Fotóművészet munkatársa.

Tímár Péter (1948)

Építészmérnök, Balogh Rudolf-díjas fotóművész, a Fotóművészet főszerkesztője. http://www.timarpeter.hu