fotóművészet

2011/3 LIV. ÉVFOLYAM 3. SZÁM

TARTALOM


Az én elvárásom az, hogy a kép ne csak igaz legyen, hanem szép is – Chochol Károly fotóművésszel Bacskai Sándor beszélget

Böröczfy Virág: Modellt állva – Molnár Ágnes Éva képeiről

Somosi Rita: Egy korszak vége – A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakos végzős hallgatói

Pfisztner Gábor: Hasselblad Award – Walid Ra’d; Képtelen képes történelem?

Szegő György: Reális Velence – Olasz pavilon a San Giorgio Maggiore apátságban, május 31 – szeptember 30.

Anne Kotzan: Arles-i találkozások – Fotófesztivál a bika jegyében

Pfisztner Gábor: Szédítő magasság, nyomasztó mélység? – A kortárs fotográfiáról (3. rész)

Baki Péter: Moholy-Nagy László Helsinki című felvételéről

Fisli Éva–Tomsics Emőke: Nagyvárosi ikonok – Párizs és New York Kertész nélkül; Válogatás a Magyar Nemzeti Múzeum nemzetközi fotógyűjteményéből, 2011. VI. 24–26.

Révész Emese: Megfigyelés, emlékezés, inspiráció – A fotográfia szerepe Csók István (1865–1961) korai munkásságában

Dr. Veréb Viola: Szerzői jogi lehetőségek és korlátok – a fényképezőgép lencséjén keresztül

Fejér Zoltán: Rupprecht Mihály, az első magyar fotóművész

Farkas Zsuzsa: Az 1875. évi kereskedelmi törvény

Sümegi György: Az 1956-os fényképek használati tanulságai – Alapfy Attila fotói

Pusztai László: A színkezelési műveletek – Színkezelés a gyakorlatban (2. rész)

Montvai Attila: Az "éles látás" matematikai háttere (2. rész)

Tímár Péter: Könyvespolc

E számunk szerzői

Summary

E SZÁMUNK SZERZŐI


Bacskai Sándor (1961)

Író, újságíró, a Fotóművészet munkatársa. A kilencvenes években körülbelül száz életút-interjút készített a Magyar Fotográfiai Múzeum archívuma számára.

Baki Péter (1971)

Fotótörténész, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója, a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Karának adjunktusa. 1995-ben fényképész szakvizsgát tett. A Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakát 2000-ben, az ELTE Művészettörténeti Doktori Iskoláját 2006-ban végezte el. Számos publikáció szerzője.

Böröczfy Virág (1979)

2000-ben a Budapesti Közgazdasági- és Államigazgatási Egyetemen szerzett diplomát, majd 2001–2006-ig az ELTE művészettörténet szakán tanult, mellette alkotói fotográfia kurzusokon vett részt. A Fotografus.hu Alapítvány munkatársa, iskolájának tanára, rendszeresen publikál művészetkritikai és a hazai intézményrendszerrel kapcsolatos írásokat művészeti folyóiratokban.

Farkas Zsuzsa (1957)

Művészettörténész. A Magyar Nemzeti Galéria Fotóarchívumában dolgozik. Kutatási területe a 19. századi magyar képzőművészet. Festő-fotográfusok 1840–1880 című kötete a Magyar Fotográfiai Múzeum kiadásában jelent meg.

Fejér Zoltán (1951)

Szabadúszó fotós. 1968 óta foglalkozik a fényképezés különféle alkotó módozataival. 1985 óta folytat fotótörténeti kutatásokat, ezekből eddig kilenc könyvet publikált. Lapunk munkatársa.

Fisli Éva (1974)

Eötvös collegista, az ELTE Bölcsészettudományi Karán magyar–történelem szakon végzett. 2003-ban a párizsi Sciences Po hallgatójaként szerzett mesterdiplomát, majd ugyanitt kettős irányítású doktori tanulmányokat folytat. 2009 őszétől a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársa, a nemzetközi gyűjtemény kezelője. Fordít, ír, fényképez, a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának tagja.

Kotzan, Anne (1961)

Szabadfoglalkozású publicista. Egyetemi tanulmányai alatt egy évet Rómában töltött DAAD-ösztöndíjasként, majd kultúrával foglalkozó útikönyveket kezdett írni, köztük Magyarországról is. Már tanulmányai idején kapcsolatba került a fényképezéssel, és több éven át dolgozott egy fotográfus mellett asszisztensként. Ma független szerzőként foglalkozik a fotóval. Szövegei főleg német szaklapokban jelennek meg: foto-MAGAZIN, Photo International, Photopresse, Schwarz-weiss. Kölnben él.

Montvai Attila (1942)

Fotóművész, az ELTE fizikus szakán szerzett diplomát. Fotóművészként és aktív elméleti szakíróként a fotográfia, illetve tágabb megközelítésben a vizuális közlési csatornák technikai, kulturális és intellektuális határainak felmérésével, kiterjesztésével foglalkozott. Fizikusként hasonló vonalak mentén dolgozott a matematikai modellek érvényességét vizsgálva. Ennek eredményeként a Cambridge-i International Biographical Centre Montvai Attilát, mint a 21. század iránymutató tudósát tartja számon, és 2006-ban jelölte az Archimedes Award díjra.

Pfisztner Gábor (1967)

Történelem–német szakon végzett az ELTE-n, és két félévig az Iparművészeti Főiskola vizuális kommunikáció szakán volt vendéghallgató. Gimnáziumi tanár.

Pusztai László (1973)

Eredeti szakmáját tekintve programozó matematikus. Több, mint 20 éves szoftverfeljesztési és tíz év digitális fotózási gyakorlatának köszönhetően nemcsak használja a különböző digitális képfeldolgozó programokat, de azt is tudja, hogy mi, hogyan működik bennük. Jelenleg is fotózással kapcsolatos programok fejlesztésével foglalkozik. Digitális képfeldolgozást és színkezelést oktat különböző workshopokon, többek között az Epson Print Akadémián.

Révész Emese, dr. (1967)

Művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészettörténeti Tanszékének adjunktusa. Kutatási területe: 19–20. századi magyar festészet és grafika, Csók István életműve, a művészképzés története.


Somosi Rita (1980)

Az ELTE művészettörténet szakán végzett 2005-ben, mellette ékszerbecsüs képesítést szerzett. Galériákban, majd a kulturális minisztériumban dolgozott. Jelenlegi kutatási területe a kortárs designékszer.

Sümegi György (1947)

Művészettörténész. Volt szerkesztő (Forrás, Múzsák Kiadó), dolgozott a közigazgatásban, levéltárban. Kutatásai, tanulmányai és könyvei a Duna-Tisza köze szakrális művészetéhez, a kecskeméti szecessziós építészethez, a hazai művésztelepekhez, a fotóművészethez (Pécsi József életműve, 1956 fotóhagyatéka), az 1956-os forradalom Képtárához, a 20. századi erdélyi (Nagy István, Szolnay Sándor, Miklóssy Gábor) és magyarországi képzőművészek (Szalay Lajos, Tóth Menyhért stb.) életművéhez kapcsolódnak. Több képzőművészeti film szakértője.

Szegő György (1947)

Építész, művészeti író. A hetvenes években több, fotófelhasználással is élő önálló kiállítása volt. 1979 és 1989 között a Kaposvári Csiky Gergely Színház díszlet- és jelmeztervezője. 1982-től rendszeresen publikál művészeti tanulmányokat és kritikákat. A Fotóművészet munkatársa.

Tímár Péter (1948)

Építészmérnök, Balogh Rudolf-díjas fotóművész, a Fotóművészet főszerkesztője. 1979-től harmincegy éven át a Magyar Képzőművészeti Egyetem gyakorló iskolájának fotó szakát vezette. http://www.timarpeter.hu.

Tomsics Emőke, dr. (1959)

Muzeológus. 1983-ban végzett az ELTE történelem–francia–új- és legújabbkori muzeológia szakán. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának tudományos munkatársa, a korai magyar eseménytörténeti és a városkép gyűjtemény kezelője. Társszerzőként több történeti fényképalbum összeállítója.

Veréb Viola, dr. (1984)

2009-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogász szakán, azóta a Magyar Szabadalmi Hivatalnál (a mai nevén: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala), a szerzői jogi területen dolgozik.