fotóművészet

E SZÁMUNK SZERZŐI


Albertini Béla, Dr. (1940)

Fotótörténész, szakíró, a művészettörténet tudomány kandidátusa. Számos cikket és könyvet írt, főként a magyar szociofotó története témakörben. A Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Karának Fotóművészeti Tanszékén és a Budai Rajziskolában tanít.

Bacskai Sándor (1961)

Író, újságíró, a Fotóművészet munkatársa. A kilencvenes években körülbelül száz életút-interjút készített a Magyar Fotográfiai Múzeum archívuma számára.

Böröczfy Virág (1979)

2000-ben a Budapesti Közgazdasági- és Államigazgatási Egyetemen szerzett diplomát, majd 2001–2006-ig az ELTE művészettörténet szakán tanult, mellette alkotói fotográfia kurzusokon vett részt. A Fotografus.hu Alapítvány munkatársa, iskolájának tanára, rendszeresen publikál művészetkritikai és a hazai intézményrendszerrel kapcsolatos írásokat művészeti folyóiratokban.

Dozvald János (1939)

Magyar-művészettörténész szakos diplomával újságíró pályára állt 1965-ben. 1970 óta szabadúszó. Fotó-audiovizuális területen dolgozott és szerzett ismertséget. 2000 óta digitális fotográfiai eszközökkel alkot. A MÚOSz és a MAOE tagja. Szépírással is foglalkozik. Újságírói ambícióit újabban blog formában gyümölcsözteti.

Farkas Zsuzsa (1957)

Művészettörténész. A Magyar Nemzeti Galéria Fotóarchívumában dolgozik. Kutatási területe a 19. századi magyar képzőművészet. Festő-fotográfusok 1840–1880 című kötete a Magyar Fotográfiai Múzeum kiadásában jelent meg.

Fejér Zoltán (1951)

Szabadúszó fotós. 1968 óta foglalkozik a fényképezés különféle alkotó módozataival. 1985 óta folytat fotótörténeti kutatásokat, ezekből eddig kilenc könyvet publikált. Lapunk munkatársa.

Gadányi György (1942)

Fotóriporter, fényképész és gyűjtő. Évekig a Nők Lapjánál dolgozott, majd albumokat készített. 1984-től tanított az Iparművészeti Főiskolán, 2000 óta a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékén fotótörténetet és fotó mesterséget oktat. Fotótörténeti írásai az 1970-es évektől jelennek meg. Gyűjteményéből kiállításokat rendez.

Hepp Nóra (1978)

Jogászként végzett, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának Jogi és Nemzetközi Főosztályán dolgozik. Szakmán túli érdeklődési köre: színház, irodalom, képzőművészet. Rendszeres kiállítás- és színházlátogató. Kedvtelésből aktívan fotografál.

Kemenesi Zsuzsanna, PhD (1971)

Vizuális kommunikációkutató, fotográfus. A Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar Fotóművészeti Tanszékének szakfelelőse, adjunktusa. 2009-ben alapította meg a Kiminusa Galériát.

Kincses Károly (1954)

A fotótörténet és a fotótechnika-történet kutatója. 1991-től 2006-ig a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója.

Kotzan, Anne (1961)

Szabadfoglalkozású publicista. Egyetemi tanulmányai alatt egy évet Rómában töltött DAAD-ösztöndíjasként, majd ezt követően főleg kultúrával foglalkozó útikönyveket kezdett írni, köztük Magyarországról is. Már tanulmányai idején kapcsolatba került a fényképezéssel, és több éven át dolgozott egy fotográfus mellett asszisztensként. Ma független szerzőként foglalkozik a fotóval. Szövegei főleg német szaklapokban jelennek meg: fotoMAGAZIN, Photo International, Photopresse, Schwarzweiss. Kölnben él.

Montvai Attila (1942)

Fotóművész, az ELTE fizikus szakán szerzett diplomát. Fotóművészként és aktív elméleti szakíróként a fotográfia, illetve tágabb megközelítésben a vizuális közlési csatornák technikai, kulturális és intellektuális határainak felmérésével, kiterjesztésével foglalkozott. Fizikusként hasonló vonalak mentén dolgozott a matematikai modellek érvényességét vizsgálva. Ennek eredményeként a Cambridge-i International Biographical Centre Montvai Attilát mint a 21. század iránymutató tudósát tartja számon, és 2006-ban jelölte az Archimedes Award díjra.

Pfisztner Gábor (1967)

Történelem–német szakon végzett az ELTE-n, és két félévig az Iparművészeti Főiskola vizuális kommunikáció szakán volt vendéghallgató. Gimnáziumi tanár.

Rák József (1941)

Balázs Béla-díjas filmoperatőr, a Magyar Operatőrök Társasága tagja. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Film- és Videofőtanszakának oktatója, egyetemi docens.

Somogyi Zsófia (1978)

2003-ban végzett az ELTE művészettörténet–esztétika szakán. 2002 nyarán Guggenheim-ösztöndíjas volt Velencében. A Dorottya Galéria munkatársa, 2009-ben az Oktatási és Kulturális Minisztérium Kállai-ösztöndíjasa.

Szegő György (1947)

Építész, művészeti író. A hetvenes években több, fotófelhasználással is élő önálló kiállítása volt. 1979 és 1989 között a Kaposvári Csiky Gergely Színház díszlet- és jelmeztervezője. 1982-től rendszeresen publikál művészeti tanulmányokat és kritikákat. A Fotóművészet munkatársa.

Tímár Péter (1948)

Építészmérnök, Balogh Rudolf-díjas fotóművész, a Fotóművészet főszerkesztője. 1979-től harmincegy éven át a Magyar Képzőművészeti Egyetem gyakorló iskolájának fotó szakát vezette. Jelenleg a Kaposvári Egyetem művészeti Főiskolai karának Fotóművészeti tanszékén tanít. http://www.timarpeter.hu