fotóművészet

2009/1 LII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM

TARTALOM


Mindig eléggé nyüzsgő típus voltam – Bacskai Sándor beszélgetése Farkas Tamás fotóriporterrel

Pfisztner Gábor: Azok a vasárnapi lányok – Gőbölyös Luca Sundaygirls sorozatáról a Knoll Galériában rendezett kiállítása kapcsán

Böröczfy Virág: Lágy, könnyű és pihe-puha – Szombat Éva képeiről

Radnóti Sándor: Átalakulások – Tóth György kiállítása Szentendrén

Somogyi Zsófia: Mit látunk, feleim? – Tükör által? ezredszer is

Bognár Katalin: Fotótörténeti konferencia Bécsben

Pfisztner Gábor: Csillagok közt vár meleg öled? – Thomas Ruff budapesti kiállítása

Böröczfy Virág: Mi nők, szerintem – Carla van de Puttelaar fotográfiáiról

Szarka Klára: Gondolatok a fotókönyv-kiadás elmúlt két évtizedéről, 3. (befejező) rész

Ébli Gábor: Bankból múzeumba – a fotóművészet kanonizálásáról a bécsi Fotografis Gyűjtemény kapcsán

Kemenesi Zsuzsanna: Távolságérzet – Paris Photo 2008., Carousel du Louvre, 2008. november 13–16.

Markovics Ferenc: Egy elavult fogalom: a "sikerült" fénykép

Fejér Zoltán: Németh József színes diáiról – részletek egy készülő életrajzból

Szegő György: Hôtel du Nord – Alexandre Trauner kiállítása. Miskolci Galéria – Vintage Galéria, 2008. ősz

Schwanner Endre: Társasági rovat, 5. rész

Tomsics Emőke: Királyi öltöztető babák – az 1866-os királylátogatás képei

Rák József: "Digitális" objektívek – DigiTREND, 10. rész

Montvai Attila: A fotográfia mérhető és látható paramétereinek kapcsolata. Második rész: Fakarika vasból, a nyomtatás rejtelmei

Tímár Péter: Könyvespolc

E számunk szerzői (rövid életrajzok)

Summary

TÁRSASÁGI ROVAT 5.

A hetvenes évek

A hetvenes években rendezett számtalan egyéni kiállítás közül sajnos csak azokról tudunk beszámolni, amelyeken jelen volt e sorok írója. Budapesti lakóhelyéből adódik, hogy sok, az ország más pontjain rendezett jelentős eseményről nem tud megemlékezni.

A kamara kiállítások budapesti helyszínei közül a Fészek Művészklub és a Ferencvárosi Pincetárlat volt a legismertebb. Mindkét helyen rendszeresen mutatkoztak be a különböző művészeti ágak alkotói.

-

Az államosított fotó szaküzletekből alakult meg 1949-ben az Optikai, Finommechanikai és Fotócikkeket értékesítő Vállalat, az Ofotért. A fotócikkek piacán szinte kizárólagos behozatali jogot élvező cég a hetvenes évek elejétől rendszeresen rendezett árubemutatókat. Az elsőt az akkor még a Városligetben működő BNV pavilonjaiban tartották Fotó­ipar ’72 néven.

-

A krónikás elnézést kér az olvasóktól az elmúlt évben elkövetett két tévedésért. A 2008/1. szám 120. oldalán látható két vacsora kép nem 1974-ben, hanem 1984-ben készült. Egy, az elmúlt évben előkerült tekercs most bemutatandó két képe talán visszaad valamit a Studió Nadar és az akkori este légköréből.

Schwanner Endre

Teljes képaláírások:

6. kép: Bíró Klára a Pincetárlatban mutatkozott be színes anyagával (1971), melyet a következő évben a Fészekben is kiállított. Ekkor Fenyő Imre olvasta fel Végvári Lajosnak az első alkalommal elhangzott megnyitóját

14. kép: Beszélgetnek a volt cellatársak. Mensáros László és Armuth Iván 1950-ben a tiltott határátlépés kísérletéért kiszabott büntetésük egy részét töltötték együtt (Cziffra György volt a harmadik)

19. kép: Hemző képeit Martonvásáron is bemutatták. Az MTA Mezőgazdasági Kutató Intézetének Széchenyi Klubja rendszeresen hívott meg beszélgetésre művészeket, közéleti embereket. Ezúttal Gera Mihály mutatta be Hemző Károlyt és munkásságát

23. kép: Ugyancsak az építőművészek székházában, Lőrinczy György kiállításán készült ez a váratlanul előkerült kép. A művész mögötti falon a talán legismertebb és akkor nagy vihart kavart Lőrinczy-kép látható. Elöl Rozgonyi Iván, a Fotóművészet akkori szerkesztője (1967)