fotóművészet

2009/1 LII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM

TARTALOM


Mindig eléggé nyüzsgő típus voltam – Bacskai Sándor beszélgetése Farkas Tamás fotóriporterrel

Pfisztner Gábor: Azok a vasárnapi lányok – Gőbölyös Luca Sundaygirls sorozatáról a Knoll Galériában rendezett kiállítása kapcsán

Böröczfy Virág: Lágy, könnyű és pihe-puha – Szombat Éva képeiről

Radnóti Sándor: Átalakulások – Tóth György kiállítása Szentendrén

Somogyi Zsófia: Mit látunk, feleim? – Tükör által? ezredszer is

Bognár Katalin: Fotótörténeti konferencia Bécsben

Pfisztner Gábor: Csillagok közt vár meleg öled? – Thomas Ruff budapesti kiállítása

Böröczfy Virág: Mi nők, szerintem – Carla van de Puttelaar fotográfiáiról

Szarka Klára: Gondolatok a fotókönyv-kiadás elmúlt két évtizedéről, 3. (befejező) rész

Ébli Gábor: Bankból múzeumba – a fotóművészet kanonizálásáról a bécsi Fotografis Gyűjtemény kapcsán

Kemenesi Zsuzsanna: Távolságérzet – Paris Photo 2008., Carousel du Louvre, 2008. november 13–16.

Markovics Ferenc: Egy elavult fogalom: a "sikerült" fénykép

Fejér Zoltán: Németh József színes diáiról – részletek egy készülő életrajzból

Szegő György: Hôtel du Nord – Alexandre Trauner kiállítása. Miskolci Galéria – Vintage Galéria, 2008. ősz

Schwanner Endre: Társasági rovat, 5. rész

Tomsics Emőke: Királyi öltöztető babák – az 1866-os királylátogatás képei

Rák József: "Digitális" objektívek – DigiTREND, 10. rész

Montvai Attila: A fotográfia mérhető és látható paramétereinek kapcsolata. Második rész: Fakarika vasból, a nyomtatás rejtelmei

Tímár Péter: Könyvespolc

E számunk szerzői (rövid életrajzok)

Summary

FOTÓTÖRTÉNETI KONFERENCIA BÉCSBEN


Az Európai Fotótörténeti Társaság (European Society for the History of Photography) harmincéves működését megünneplő konferenciát 2008. november 6. és 8. között rendezték meg Bécsben, az Osztrák Tudományos Akadémia épületében. Az angol nyelven folyó tanácskozást Anna Auer, a Társaság elnöknője és Uwe Schögl, az Osztrák Nemzeti Könyvtár fényképgyűjteményének (ÖNB Bildarchiv) vezetője irányította. Az előadások és pódiumbeszélgetések témái között szerepelt fotótörténet, fototechnika-történet, fotóművészet, kortárs fotográfia, fotográfia gyűjtés- és kereskedelem, s természetesen felmerültek a „digitális fordulat” után hagyományosnak tekinthető kérdé-sek a fotográfia jövőjével kapcsolatban.

Az elhangzott előadások során a konferencia résztvevői megismerkedhettek Ro-bert Macpherson (1814–1872) skót fotográfus munkásságával (Alistair Crawford, Egyesült Királyság); a brit fényképészeti ipar és szabadalmi rendszer 1839–1910 közötti fejlődésével (Michael Pritchard, Egyesült Királyság); a fotómechanikai sokszorosító eljárások 1860–1873 közötti belgiumi bevezetésével (Steven F. Joseph, Belgium); valamint Szergej Mihajlovics Prokudin-Gorszkij (1863–1944), Alekszander Rodcsenko (1891–1956) és Margaret Bourke-White (1904–1971) oroszországi felvételeivel (Katherine Hoffmann, USA). Hallhattunk előadást az 1950-es évek kiemelkedő belga fotóművészeinek alkotásairól, az általuk képviselt stílusokról és identitásról (Tamara Berghmans, Hollandia); az 1892–1914 közötti időszak német sajtófotóiról (Thomas Friedrich, Németország); és a napjainkban készült közeli portréfelvételek szerepéről és használatáról a sajtóban (Monika Schwaerzler, Ausztria). Nagy érdeklődés kísérte Ben Baruch Blich jeruzsálemi kutatónak a második világháború alatti koncentrációs táborokban és gettókban készített fényképfelvételeket elemző dolgozatát, valamint Erich Lessing személyes élményekkel gazdagított sajtófotó-történeti előadását.

A volt szocialista országokból mindössze három kutató tartott előadást: a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában dolgozó Tomsics Emőke és Bognár Katalin Magyarországot képviselte, míg a bukaresti N. Iorga Történeti Intézet kutatója, Adrian-Silvan Ionescu Szathmári-Pap Károly (1812–1887) életútját és munkásságát mutatta be. Az 1860-as évek magyar vonatkozású eseményeit megörökítő fényképfelvételek, festmények, grafikák elemzésével, képzőművészet és fotográfia kapcsolatának példáival Tomsics Emőke számos kapcsolódási pontot, összehasonlításra lehetőséget adó megfigyelést kínált a nemzetközi hallgatóságnak. Bognár Katalin az 1954 és 1992 között működött Képzőművészeti Alap Kiadóvállalat fényképes levelezőlap archívumának bemutatásával, a magyarországi kommunista és szocialista időszak településképeinek felvonultatásával bepillantást engedett egy olyan fotótörténeti területre, amivel a nyugat-európai szakemberek eddig még nem találkozhattak.

A konferencia rendezőit dicséri, hogy a résztvevők már az első napon kézhez kaphatták a Fotótörténeti Társaság angol nyelvű jubileumi tanulmánykötetét, amelyben az előadások szövege és képanyaga mellett számos további tanulmány olvasható (Jubilee. 30 years ESHPh. Congress of photography in Vienna. Szerk.: Anna Auer, Uwe Schögl. Salzburg, Fotohof, 2008.).

Bognár Katalin