fotóművészet

E SZÁMUNK SZERZŐI

Bacskai Sándor (1961)

Író, újságíró, a Fotóművészet munkatársa. 1992 és 2002 között körülbelül száz életút- interjút készített a Magyar Fotográfiai Múzeum archívuma számára.

Farkas Zsuzsa (1957)

Művészettörténész. A Magyar Nemzeti Galéria Fotóarchívumában dolgozik. Kutatási területe a 19. századi magyar képzőművészet. Festő-fotográfusok 1840–1880 című kötete a Magyar Fotográfiai Múzeum kiadásában jelent meg.

Fejér Zoltán (1951)

Szabadúszó fotós. 1968 óta foglalkozik a fényképezés különféle alkotó módozataival. 1985 óta folytat fotótörténeti kutatásokat, ezekből eddig kilenc könyvet publikált. Lapunk munkatársa.

Gopcsa Katalin (1947)

Művészettörténész, 20. századi és kortárs magyar művészettel és fotóművészettel foglalkozik. 1982–86 között az első budapesti Fotóművészeti Galéria művészeti vezetője. 1986-tól a veszprémi múzeum tudományos főmunkatársa. Televíziós művészeti műsorokat is készít.

Kemenesi Zsuzsanna (1971)

Fotográfus, kommunikációkutató. A Kaposvári Egyetem Fotóművészeti Tanszéké-nek adjunktusa. 2008/2009-ben a University of Creation (Takasaki, Japán) JSPS kutatója.

Anne Kotzan (1961)

Szabadfoglalkozású publicista. Egyetemi tanulmányai alatt egy évet Rómában töltött DAAD-ösztöndíjasként, majd ezt követően főleg kultúrával foglalkozó útikönyveket kezdett írni, köztük Magyarországról is. Már tanulmányai idején kapcsolatba került a fényképezéssel, és több éven át dolgozott egy fotográfus mellett asziszensként. Ma független szerzőként fogalkozik a fotográfiával. Szövegei főleg német szaklapokban jelennek meg: foto-MAGAZIN, Photo international, Photopresse, Schwarzweiss. Kölnben él.

Montvai Attila, dr. (1942)

Fotóművész, az ELTE fizikus szakán szerzett diplomát. Fotóművészként és aktív elméleti szakíróként a fotográfia, illetve tágabb megközelítésben a vizuális közlési csatornák technikai, kulturális és intellektuális határainak felmérésével, kiterjesztésével foglalkozott. Fizikusként hasonló vonalak mentén dolgozott a matematikai modellek érvényességét vizsgálva. Ennek eredményeként a Cambridge -i International Biographical Centre Montvai Attilát mint a 21. század iránymutató tudósát tartja számon, és 2006-ben jelölte az Archimedes Award díjra.

Rák József (1941)

Balázs Béla-díjas filmoperatőr, a Magyar Operatőrök Társasága tagja. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Film- és Videofőtanszakának oktatója, egyetemi docens.

Stenczer Sára (1977)

Párizsban élő független kurátor és kritikus. Tanulmányait az ELTE Művészettörténet szakán végezte el, majd a Paris IV Sorbonne kortárs kurátori kurzusán folytatta. Azóta kortárs művészeti kiállításokat rendez és eseményeket szervez Franciaország és Magyarország között. Kritikai munkái különböző folyóirakban és internetes szakmai oldalakon jelennek meg.

Schwanner Endre (1928)

Balogh Rudolf-díjas fotóművész, szakíró. Fotótechnikai cikkei 1968 óta jelennek meg. 1974 és 1991 között a fotótechnika-elmélet tanára volt a MÚOSZ újságíró iskolán. Lapunk munkatársa.

Somogyi Zsófia (1978)

2003-ban végzett az ELTE művészettörténet–esztétika szakán. 2002 nyarán Gug-genheim-ösztöndíjas volt Velencében. A Dorottya Galéria munkatársa, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Kállai-ösztöndíjasa.

Szarka Klára (1955)

1978-ban végzett az ELTE történelem–népművelés szakán. Szakíró, a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja.

Tímár Péter (1948)

Építészmérnök, Balogh Rudolf-díjas fotóművész, a Fotóművészet főszerkesztője. 1979 óta a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola fotó szakának vezetője. http://web.mac.com/timarpeter