fotóművészet

E SZÁMUNK SZERZŐI


A. Gergely András (1952)

Társadalomkutató, kulturális antropológus, politológus, az MTA Politikai Tudományok Intézetének tudományos főmunkatársa, az ELTE Társadalomtudományi Kar kulturális antropológia szakának oktatója, számos szakmai kötet és folyóirat szerkesztője, szerzője; főbb kutatási területei: politikai antropológia, városkutatás, etnikum- és kisebbségkutatás, irodalmi és művészeti tudás-interpretációk, politikai magatartások.

Bacskai Sándor (1961)

Író, újságíró, a Fotóművészet munkatársa. Rendszeresen készít interjúkat a Magyar Fotográfiai Múzeum számára.

Baki Péter (1971)

1995-ben fényképész szakvizsgát tett. A Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció Szakát 2000-ben végezte el. A Práter utcai Szakképző Iskolában fotótörténetet és fotótechnikát tanított. A Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója.

Bognár Katalin (1977)

Történelem és muzeológia szakon végzett az ELTE-n, 2001 óta a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának muzeológusa.

Demeter Zsuzsanna (1959)

Az ELTE magyar–történelem–újkori történeti muzeológia szakán végzett. 1983-tól a História szerkesztőségének munkatársa, 1999-től a Budapesti Történeti Múzeum Fényképgyűjteményének fotómuzeológusa.

E. Csorba Csilla (1952)

Művészettörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgató-helyettese. 1977 óta foglalkozik fotótörténeti kutatással; kutatási területe a századforduló fotóművészete, Székely Aladár, illetve a női fotográfusok tevékenysége. Kritikái, ismertetései a Fotóban és a Fotóművészetben jelentek meg. A Magyar fotográfus nők 1900–1945 című kötete 2000-ben Szép Könyv díjat kapott.

Farkas Zsuzsa (1957)

Művészettörténész. A Magyar Nemzeti Galéria Fotóarchívumában dolgozik. Kutatási területe a 19. századi magyar képzőművészet. Festő-fotográfusok 1840–1880 című kötete a Magyar Fotográfiai Múzeum kiadásában jelenik meg.

Fejér Zoltán (1951)

Szabadúszó fotós. Az Európai Fotótörténeti Társaság (ESHPh) tagja. Kutatásaiból eddig nyolc könyvet publikált.

Jalsovszky Katalin, dr. (1943)

Muzeológus. 1968-ban végzett az ELTE történelem–újkori történeti muzeológia szakán. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának tudományos munkatársa. Az 1945 utáni magyar eseménytörténeti fényképgyűjtemény kezelője. Társszerzőként több történeti fényképalbum összeállítója.

Anne Kotzan (1961)

Szabadfoglalkozású publicistaként él és dolgozik Kölnben. Egyetemi tanulmányai alatt egy évet Rómában töltött DAAD-ösztöndíjasként, majd ezt követően főleg kultúrával foglalkozó útikönyveket kezdett írni, köztük Hong-Kong-ról, illetve Magyarországról is. Már tanulmányai idején kapcsolatba került a fényképezéssel, és több éven keresztül dolgozott egy fotográfus mellett asszisztensként. Cikkei túlnyomórészt német szaklapokban jelennek meg, mint a fotoMAGAZIN, a PHOTO international, a Photopresse és a SCHWARZWEISS.

Pfisztner Gábor (1967)

Történelem–német szakon végzett az ELTE-n, és két félévig az Iparművészeti Főiskola vizuális kommunikáció szakán volt vendéghallgató. Gimnáziumi tanár.

Szarka Klára (1955)

1978-ban végzett az ELTE történelem–népművelés szakán. Szakíró, a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja.

Szegő György (1947)

Építész, művészeti író. A hetvenes években több, fotófelhasználással is élő önálló kiállítása volt. 1979 és 1989 között a Kaposvári Csiky Gergely Színház díszlet- és jelmeztervezője. 1982-től rendszeresen publikál művészeti tanulmányokat és kritikákat. A Fotóművészet munkatársa.

Tátrai Sándor (1976)

A Budapesti Műszaki Főiskolán végzett. Műszaki Manager, a GretagMacbeth közép-kelet-európai képviselője, kereskedelmi és technikai szaktanácsadó. Számos cikket publikált a digitális színkezelés és a Color Management témákban.

Tímár Péter (1948)

Építészmérnök, Balogh Rudolf-díjas fotóművész, a Fotóművészet főszerkesztője. 1979 óta a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola fotó szakának vezetője. http://web.mac.com/timarpeter

Tomsics Emőke, dr. (1959)

Muzeológus. 1983-ban végzett az ELTE történelem–francia új- és legújabbkori muzeológia szakán. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának tudományos munkatársa, a korai magyar eseménytörténeti és a városkép gyűjtemény kezelője. Társszerzőként több történeti fényképalbum összeállítója.