fotóművészet

E SZÁMUNK SZERZŐI


Baji Etelka (1958)

1981-ben végzett az ELTE történelem–orosz szakán. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának muzeológusa.

Baki Péter (1971)

1995-ben fényképész szakvizsgát tett. A Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció Szakát 2000-ben végezte el. Jelenleg a Práter utcai Szakképző Iskolában fotótörténetet és fotótechnikát tanít.

Bincsik Mónika (1971)

Művészettörténész, japanológus. A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum japán gyűjteményének kurátora. Kutatási területe: a japán képző- és iparművészetek története, kapcsolatuk az európai kultúrával a 19. században.

Cs. Lengyel Beatrix (1959)

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett, történelem–népművelés–újkori muzeológia szakon. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársa.

Farkas Zsuzsa (1957)

Művészettörténész. A Magyar Nemzeti Galéria Fotóarchívumában dolgozik. Kutatási területe a 19. századi magyar képzőművészet. Festő-fotográfusok 1840–1880 című kötete a Magyar Fotográfiai Múzeum kiadásában jelenik meg.

Fejér Zoltán (1951)

Szabadúszó fotós. 1985 óta folytat fotótörténeti kutatásokat, ezekből eddig két könyvet publikált. Rendszeresen utazik külföldre, ahol nemcsak fényképez, hanem kiállításokról is tudósít.

Gopcsa Katalin (1947)

Művészettörténész, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum tudományos főmunkatársa. 1972-ben szerzett diplomát az ELTE BTK művészettörténet–francia–magyar szakán. 1982 és 85 között az első budapesti Fotóművészeti Galéria művészeti vezetője volt. A Művészettörténészek Kállai Ernő Köre, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Fotóművészek Szövetsége és a Veszprémi Művész Céh tagja.

Kincses Károly (1954)

A fotótörténet és a fotótechnika-történet kutatója. A Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója.

Pfisztner Gábor (1967)

Történelem–német szakon végzett az ELTE-n, és két félévig az Iparművészeti Főiskola vizuális kommunikáció szakán volt vendéghallgató. Gimnáziumi tanár.

Sümegi György (1947)

Magyar-történelem szakos (KLTE) majd művészettörténész (ELTE) diplomát szerzett. Muzeológusként, szerkesztőként dolgozott, majd a Művelődési és Közoktatási Minisztérium Képzőművészeti osztályának munkatársa volt. Cikkei tanulmányai, könyvei a 19–20. századi magyar művészet tárgykörében jelentek meg.

Szarka Klára (1955)

1978-ban végzett az ELTE történelem–népművelés szakán. Szakíró, a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja.

Szegő György (1947)

Építész, művészeti író. A hetvenes években több, fotófelhasználással is élő önálló kiállítása volt. 1979 és 1989 között a Kaposvári Csiky Gergely Színház díszlet- és jelmeztervezője. 1982-től rendszeresen publikál művészeti tanulmányokat és kritikákat. A Fotóművészet munkatársa.

Tímár Péter (1948)

Építészmérnök, Balogh Rudolf-díjas fotóművész, a Fotóművészet főszerkesztője. 1979 óta a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola fotó szakának vezetője. http://web.mac.com/timarpeter