fotóművészet

ITT A NIKON F6

Utolsó utáni mohikán

A Nikon tizenkét nappal a photokina megnyitása előtt jelentette be új filmes tükörreflexes csúcsgépét, az F6-ot. Bár egy erről szóló hírt már tavaszszal közölt egy szaklap, a digitalizáció bűvkörében élő szakma ezt nemigen hitte el. Mi újat tud még nyújtani egy „hagyományos” SLR? Mi szükség van még erre, kinek kell egy ilyen gép? A kérdések ugyan jogosak, de úgy tűnik, a Nikonnak más a véleménye.

A Nikon csúcsgépek 1959 óta tartó sorozatának ez a hatodik típusa. Az elmúlt 45 év alatt megszokott módon az F6 is elődjének – adott estben az F5-nek – bevált megoldásaira épült, felhasználva az elmúlt nyolc év tapasztalatait és a technika új lehetőségeit.

A gép szélessége egy, mélysége csak fél milliméterrel kisebb az F5-nél, de annál 30 mm-rel alacsonyabb. Ebben valószínűleg szerepe van a Nikon csúcsgépben első alkalommal fixen beépített keresőnek és a fogantyúban elhelyezett telepeknek is. A két CR123A típusú lítium elemmel 5,5 kép/s a filmtovábbítás sebessége. Az F5-tel azonos 8 kép/s sebesség a váz aljára csatlakoztatható külön teleptartóval érhető el. Ebben 8 darab AA méretű alkáli, lítium vagy

NI-Mh elem, vagy egy speciális Li-Ion akku helyezhető el. Alapkivitelben a váz 975 g, azaz 20%-kal könnyebb elődjénél.

Tovább fejlesztették a már az F5-ben is kiváló 3D szines mátrix fénymérést (most 3D Color Matrix Metering II), és a tizenegy AF-érzékelőről érkező adatok kiértékelését is. Lényegesen csökkent a működési zaj, ami az alkatrészek 3D komputeres analízisének köszönhető.

Jelentős újítás, hogy az AI és AIS (tehát az 1977 után gyártott nem AF) objektívek is használhatóak a színes mátrix fényméréssel. Ehhez az objektív fényerejének és gyújtótávolságának adatait kell közölni a gép számítógépével, amely tíz ilyen objektív adatait tudja tárolni és adott esetben alkalmazni.

Nem kell külön hátlap a felvételi és egyéb adatok beexponálásához sem. Ezeket az adatokat a gép digitálisan is tárolja, és számítógépre lehívhatóak. Ha felvételenként 21 adatot rögzítünk, akkor a tároló kapacitása 31 tekercs 36 felvételes filmhez elegendő.

Júniusban, illetve szeptemberben két új stabilizátoros nagy teleobjektívet is bemutatott a NIKON, az AF-S VR Nikkor 200mm f/2G IF-ED-t és az AF-s VR?Nikkor 300 mm f/2, 8G IF-ED-t. Utóbbiban először alkalmazzák a tükröződéseket az eddigieknél lényegesen jobban csökkentő úgynevezett nanokristály bevonatot. A?Nikon félvezető-gyártó gépeinek fejlesztése során létrehozott új eljárást először alkalmazták fogyasztói forgalomba kerülő objektívben.

Schwanner Endre