fotóművészet

E SZÁMUNK SZERZŐI


Bacskai Sándor (1961)

Író, újságíró, a Fotóművészet munkatársa. Rendszeresen készít interjúkat a Magyar Fotográfiai Múzeum számára.

Baki Péter (1971)

1995-ben fényképész szakvizsgát tett. A Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció Szakát 2000-ben végezte el. Jelenleg a Práter utcai Szakképző Iskolában fotótörténetet és fotótechnikát tanít.

Fejér Zoltán (1951)

Szabadúszó fotós, szakíró. Rendszeresen utazik külföldre, ahol nem csak fényképez, hanem kiállításokról is tudósít. Fotótechnika-történeti kutatásait eddig kilenc könyvben publikálta. Megírta –többek között- a magyar fényképezőgép-gyártás történetét, Dulovits Jenő életrajzát. Az Európai Fotótörténeti Társaság (ESHP) tagja.

Jalsovszky Katalin, dr. (1943)

Muzeológus. 1968-ban végzett az ELTE történelem–újkori történeti muzeológia szakán. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának tudományos munkatársa. Az 1945 utáni magyar eseménytörténeti fényképgyűjtemény kezelője. Társszerzőként több történeti fényképalbum összeállítója.

Kincses Károly (1954)

A fotótörténet és a fotótechnika történet kutatója. A Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója.

Kolta Magdolna, dr. (1958)

Fotó- és színháztörténész, az irodalomtudomány kandidátusa. Megalakulása óta munkatársa a Magyar Fotográfiai Múzeumnak.

Markovics Ferenc (1936)

1958-tól fotóriporter, majd 1969-től standfotós. 1986-tól a Film Színház Muzsika, 1994–95-ben a Reform művészeti és képszerkesztője. Sok éven át látott és lát el különböző tisztségeket a MÚOSZ, a MAOE, a Magyar Fotóriporterek Társasága, illetve a Magyar Fotóművészek Szövetsége vezetőségében. Balázs Béla-díjas, érdemes művész. Lapunk munkatársa.

Pfisztner Gábor (1967)

Történelem–német szakon végzett az ELTE-n, és két félévig az Iparművészeti Főiskola vizuális kommunikáció szakán volt vendéghallgató. Gimnáziumi tanár.

Somogyi Zsófia (1980)

2003-ban végzett az ELTE BTK művészettörténet-esztétika szakán. 2002 nyarán. Guggenheim ösztöndíjas volt Velencében. Jelenleg szabadúszó.

Sümegi György (1947)

Magyar-történelem szakos (KLTE) majd művészettörténész (ELTE) diplomát szerzett. Muzeológusként, szerkesztőként dolgozott, majd a Művelődési és Közoktatási Minisztérium Képzőművészeti osztályának munkatársa volt. Cikkei tanulmányai, könyvei a 19–20. századi magyar művészet tárgykörében jelentek meg.

Szegő György (1947)

Építész, művészeti író. A hetvenes években több, fotófelhasználással is élő önálló kiállítása volt. 1979 és 1989 között a Kaposvári Csiky Gergely Színház díszlet- és jelmeztervezője. 1982-től rendszeresen publikál művészeti tanulmányokat és kritikákat. A Fotóművészet munkatársa.

Tímár Péter (1948)

Építészmérnök, Balogh Rudolf-díjas fotóművész, a Fotóművészet főszerkesztője. 1979 óta a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola fotó szakának vezetője. http://web.mac.com/timarpeter