fotóművészet

GLASS ZOLTÁN KÉPEI

Speed and Spirit

Azok a gépkocsivásárlók és érdeklődők, akik idén júniusban kilátogattak az MB-AUTO Magyarország kft. (a Daimler-Chrysler AG vezérképviselete) albertfalvai bemutatótermébe, a Mercedes-Benz legújabb típusai mellett egy száztizenhat képből álló szakfotó-kiállítást is megtekinthettek. Glass Zoltán fekete-fehér fényképei a harmincas években, a Daimler Benz vállalat megbízásából készültek. A két háború közötti Németországban fotografált műszaki és reklámfotók elsősorban a korabeli német autóversenyzés mozzanatait - Manfred von Brauchitsch versenyző alakját, az „Ezüst Nyíl" nevű csodaautót, az Avus vagy a Nürburgring versenypályák akkori állapotát - őrizték meg. A Daimler-Chrysler AG konszern archívumában - a világ egyik legnagyobb vállalati szakgyűjteményében - tekintélyes mennyiségű Glass-fotó idézi a régi autókiállítások és GP-k hangulatát, a német ipar és szaktudás teljesítményeit.

Glass Zoltán fényképész 1902. április 26-án született Budapesten. Magyarországon elsősorban festőként és karikaturistaként dolgozott, de fotóretusőrként, kikötői munkásként, éjjeliőrként, színészként és díszlettervezőként is vállalt munkát. 1925-ben Berlinbe költözött. az 8-Uhr-Abendblatt című esti lap kép- és művészeti szerkesztője lett, és maga is fotózni kezdett. 1930-ban megalapította a Reclaphot és az Autophot ügynökségeket; az előbbi reklámfotókat, az utóbbi gépkocsi tárgyú felvételeket forgalmazott és közvetített. A következő évtől a Berliner Tageblatt fotóriportereként dolgozott.

Glass Zoltán zsidó volt: a harmincas évek közepétől nem dolgozhatott tovább Németországban, ezért 1936-ban Angliába emigrált. A háború kitörésekor, hogy elkerülje a kamerák elkobzását, illetve a foglalkozási tilalmat és az internálást, fényképezőgépeit beszolgáltatta a kormánynak. 42-től a Lilliput magazin képszerkesztőjeként dolgozott. 1948-ban megkapta a brit állampolgárságot. Újra a régi lelkesedésével fényképezhetett. A London Chelsea nevű művésznegyedében berendezett stúdiójában készítette reklámfotóit, és a munkái néhány év múlva olyan neves képeslapokban jelentek meg, mint a már említett Lilliput, a Picture Post, a Black Star, az Observer vagy az amerikai Life magazin.

Glass Zoltán fényképész 1964-ben, hatvankét éves korában a dél-franciaországi Roquebrune-be költözött. Olykor dolgozott még néhány híres reklámügynökségnek. 1981 januárjában hunyt el. A több ezer negatívból álló hagyatékát a bradfordi National Museum of Photography, Film and Television őrzi.

B. S.

(A Hatje Cantz kiadó a kiállítás anyagát , Speed and Spirit címmel albumban is megjelentette. A könyv a Mercedes-Benz budapesti központjaiban kapható.)