fotóművészet

E SZÁMUNK SZERZŐI


Bacskai Sándor (1961)

Író, újságíró, a Fotóművészet munkatársa. Rendszeresen készít interjúkat a Magyar Fotográfiai Múzeum számára.

Baki Péter (1971)

1995-ben fényképész szakvizsgát tett. A Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció Szakát 2000-ben végezte el. Jelenleg a Práter utcai szakképző iskolában fotótörténetet és fotótechnikát tanít.

Fejér Zoltán (1951)

Szabadúszó fotós. 1985 óta folytat fotótörténeti kutatásokat, ezekből eddig két könyvet publikált. Rendszeresen utazik külföldre, ahol nemcsak fényképez, hanem kiállításokról is tudósít.

Féjja Sándor (1940)

Filmpszichológus, filmtörténész. Érettségije után a filmgyárba került, volt világosító, raktári munkás, laboráns, segédoperatőr, állófotós is. Egyetemi tanulmányait 1963-ban, az ELTE pszichológia szakán végezte, közben művészettörténeti, esztétikai és filmmel kapcsolatos szaktárgyakkal is foglalkozott. Diplomamunkájának címe: Patopszichológiai megnyilvánulások a filmművészetben. A MAFILM IV. sz. játékfilm stúdiójában filmdramaturgként, majd filmgyári pszichológusként dolgozott. Több, mint tíz éven át filmpszichológiát tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán; a Magyar Iparművészeti Egyetemen egyetemes animációtörténetet oktat. 1966 óta publikál. A Magyar Pszichológiai Társaság tagja, a Pannon Animáció Alapítvány elnöke.

Kiscsatári Marianna (1958)

Magyar–történelem szakot végzett az ELTE-n. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára muzeológusa. Lapunk már több fotótörténeti írását közölte.

Kolta Magdolna, dr. (1958)

Fotó- és színháztörténész, az irodalomtudomány kandidátusa. A Magyar Fotográfiai Múzeumnak megalakulása óta munkatársa.

Majoros Valéria Vanília (1957)

A Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutató Intézetének tudományos főmunkatársa. Több könyve és számos tudományos publikációja jelent meg. Fotó tárgyú tanulmányaiban elsősorban Brassa?, André Kertész, Seiden Gusztáv és a Modern Magyar Fényképezők munkásságával foglalkozott. 1987 óta fényképez, fotói számos egyéni kiállításon voltak láthatók.

Paulius Normantas (1948)

Fotóművész. Litvániában született, 1974-ben szerzett diplomát a Vilniusi Egyetemen. 1983-ban, házassága révén kerül Magyarországra, Nyíregyházán él. 1981-től fényképez: többször is járt Szibériában élő finnugor népeknél, volt Kínában, Tibetben, Nepálban, Pakisztánban, Vietnamban is. Albumai jelentek meg, és eddig több mint kétszáz fotókiállításon vett részt. A Litván Fotóművész Szövetség, a Magyar Fotóművészek Szövetsége, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete tagja. Magyarországon Pro Cultura Hungarica éremmel és Balogh Rudolf-díjjal, Litvániában a Gediminas Királyi Érdemrenddel tüntették ki.

Pfisztner Gábor (1967)

Történelem-német szakon végzett az ELTE-n, és két félévig az Iparművészeti Főiskola Vizuális Kommunikáció szakán volt vendéghallgató. Gimnáziumi tanár.

Pilaszanovich Irén (1943)

1967-ben szerzett diplomát az ELTE magyar-művészettörténet szakán. 1996 és 2000 között az NKA Fotóművészeti Kollégiumának elnöke. A Fotóhónap kuratóriumának, és 1998-tól a Magyar Fotóművészek Szövetségének tiszteletbeli tagja.