fotóművészet

E SZÁMUNK SZERZŐI


Bacskai Sándor (1961)

Író, újságíró, a Fotóművészet munkatársa. Rendszeresen készít interjúkat a Magyar Fotográfiai Múzeum számára.

Baki Péter (1971)

1995-ben fényképész szakvizsgát tett. A Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció Szakát 2000-ben végezte el. Jelenleg a Práter utcai Szakképző Iskolában fotótörténetet és fotótechnikát tanít.

Bán András (1951)

Az ELTE matematika–művészettörténet szakán végzett. A hetvenes-nyolcvanas években a kortárs képzőművészet és a fotó iránt érdeklődött, kritikákat írt, kiállításokat szervezett. 1982 óta mindinkább vizuális antropológia kutatással foglalkozik, szakterülete a családi fotózás. Egyetemi oktató Miskolcon és Debrecenben.

Dobai Péter (1944)

Író, dramaturg. Az ELTE BTK filozófia–olasz szakán végzett. Volt tengerész, filmgyári dramaturg, rendezőasszisztens. József Attila- és Balázs Béla-díjas.

Fejér Zoltán (1951)

Szabadúszó fotós. 1985 óta folytat fotótörténeti kutatásokat, ezekből eddig két könyvet publikált. Rendszeresen utazik külföldre, ahol nemcsak fényképez, hanem kiállításokról is tudósít.

Fekete Vali (1965)

Művészeti író. 1989-ben diplomázott a Pécsi Tudományegyetem esztétika szakán. Dramaturgként és szerkesztőként dolgozott. Rendszeresen publikál írásokat a fotó- és a képzőművészetről, a designról.

Götz Eszter (1964)

Újságíró. 1990-ben végzett az ELTE magyar–történelem szakán. Rendszeresen publikál az Élet és Irodalomban és a Magyar Hírlapban, főleg az európai színház-, film- és videoművészet témakörökben.

Készman József (1968)

Művészettörténész. A Várfok Galéria munkatársa, 2000-ben Kállai Ernő művészetkritikusi ösztöndíjas. Szakterülete a kortárs képzőművészet.

Pécsi Marcell (1973)

A nyíregyházi tanárképző magyar–kommunikáció szakos, levelező hallgatója. Számos hobbija van (színházcsinálás, filmkészítés, zenélés), verseit a Mozgó Világ publikálja.

Pfisztner Gábor (1967)

Történelem–német szakon végzett az ELTE-n, és két félévig az Iparművészeti Főiskola vizuális kommunikáció szakán volt vendéghallgató. Gimnáziumi tanár.

Sturcz János (1958)

Művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem adjunktusa. 1982-ben végzett az ELTE művészettörténet–történelem szakán, ahol nyolc évig tanított. 1988-ban Soros-ösztöndíjasként posztgraduális képzésen vett részt a New York Universityn. 1994-ben Fulbright-ösztöndíjas ugyanott. 1999-ben a velencei Biennálé magyar pavilonjának nemzeti biztosa. Szakterülete a kortárs magyar és nemzetközi, főleg az amerikai képzőművészet. A magyar női művészek munkásságát tárgyaló tanulmánykötet társszerzője.

Szarka Klára (1955)

1978-ban végzett az ELTE történelem–népművelés szakán. Szakíró, a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja.

Szegő György (1947)

Építész, művészeti író. A hetvenes években több, fotófelhasználással is élő önálló kiállítása volt. 1979 és 1989 között a Kaposvári Csiky Gergely Színház díszlet- és jelmeztervezője. 1982-től rendszeresen publikál művészeti tanulmányokat és kritikákat. A Fotóművészet munkatársa.