fotóművészet

„A WESTLICHNEK SIKERÜL(T), ÉS OTT FÉNYLIK FENN..."

Bécs, háromszor

Júniusban, Bécsben három jelentős kulturális eseményen is a fotótörténet, vagy annak egy része volt a főszereplő. 28-án nyílt meg a Műszaki Múzeumban az osztrák találmányokról szóló nagyszabású kiállítás, mely - többek között - Petzval József munkásságát is bemutatja.

A hó közepén Bécsben tartotta négynapos előadás-sorozatát az Európai Fotótörténeti Társaság. A rendezvényen, melynek az Osztrák Nemzeti Könyvtár adott otthont, 22 előadás hangzott el. A konferencia záró fogadását pedig a június 9-én megnyitott új bécsi kiállítóteremben, a Westlichtben tartották.

Peter Coeln, a Westlicht létrehozója jogos büszkeséggel állta a gratulációk rohamát a megnyitón és a konferencia záró fogadásán. Az ismert fotósból lett kereskedő néhány évvel ezelőtt elsőként kapott engedélyt arra, hogy londoni és bécsi boltjait Leica Shopnak nevezze el. Most egykori fotóműtermét alakította át kiállítóteremmé és múzeummá. Az 1000 négyzetméter összterületű épületegyüttesben az első fotókiállítást az 1960-as születésű, ma New Yorkban élő Elfie Semotan rendezte.

A Westlichtben az 5000 kötetes könyvtár mellett egy kis kávézó is működik. A jelenleg 600 db-ból álló fotótechnika-történeti kiállítás páratlan ritkaságokat állít egymás mellé. A házigazda saját és barátai anyagán kívül több, máshol és máskor nem látható tárgyat is kapott kölcsön. A Leica igazgatója egy frankfurti bank széfjéből elhozta az ős-Leicát (!), a fővitrin látványossága továbbá az a Voigtländer fémkamera, amellyel 1840-ben az első bécsi városkép készült, ezen kívül két daggerrotyp fényképezőgép, valamint a Nikon I. jelenleg ismert példánya.

Peter Coelnnek és a Westlicht keretében létrehozott egyesületnek tehát sikerült megvalósítani egy régi és ma már alapviccnek számító ötletet: kulturált környezetű kiállítóteremben, váltakozó tárlatok mellett egy jelentős eszköz-együttest is közszemlére tenni.

A címben idézett régi sláger szerint: „... a másiknak nem jut, csak zivatar...".

Ezúttal derülátóbb vagyok.

Fejér Zoltán