fotóművészet

FIRST POLAROID INTERNATIONAL PHOTOGRAPHY AWARDS

Polaroid Galéria

Június 29-én, a Polaroid cég Massachusetts államban lévő cambridge-i központjában hozták nyilvánosságra az „Első Polaroid Nemzetközi Fotográfiai Díj” nyerteseinek nevét.

A tavaly, 1999 decemberében kiírt pályázaton kizárólag Polaroid Instant Professional filmre fotografált alkotásokkal lehetett részt venni. A pályázati felhívással a hivatásos művészeket szólították meg; mint azt Stuart Strong, a cég professzionális termékeinek marketingmenedzsere is elmondta, bár nyersanyagaik immár ötven éve jelen vannak a fotópiacon, évi kétmilliárd dolláros eladásukkal magasan vezetik az instant kamerák és filmek piacát, és a digitális képfeldolgozás világában is jelen vannak, mégis, a Polaroidot csak viszonylag kevesen használják úgynevezett kreatív, vagyis művészi munkára.

A pályázat a világ több száz hivatásos fényképészét és fotóművészét mozgatta meg, a 2000 február végi határideig körülbelül kétezer pályamű érkezett.

A kiírás fontos szempontja volt, hogy nemcsak a képeket osztályozták négy csoportba (kereskedelmi célú, képzőművészeti, „önbemutató” és a befutottak asszisztensei számára létesített tehetségkutató kategóriára), hanem az egyes kontinensek fotósait is külön-külön díjazták.

A fődíjat egy európainak, a Londonban élő David Scheinmann-nak ítélték oda: nyertes portréjának köszönhetően két napig használhatja a Polaroid professzionális stúdióját, a híres, 20x24 inches kamerával, a hozzávaló nyersanyagokkal, és természetesen New York-i repülőjeggyel és szállodai szobával együtt. (Ez, mint pályázaton elnyerhető lehetőség nem újkeletű: a Fotóművészet 1996/5–6. számának Polaroid Galériájában Balla Juli szerepelt, azokkal a képeivel, amit egy akkori pályázat nyerteseként ugyanebben a stúdióban, ugyanezzel a kamerával készíthetett.)

Érdekesség, hogy az amerikaiak közül, az egyetlen kanadai kivételével, az összes díjazott, illetve dicséretben részesült művész az Egyesült Államokból jött. Ugyanígy szorítkozik Nyugat-Európa fényképészeire, legalábbis a díjazottakat és megemlítetteket tekintve, az európai/afrikai régió; a szabályt itt egy lengyel reklámfotós erősítette. De hogy a Polaroid nemcsak a nagyon gazdag országok művészeinek való, jelzi, hogy Ázsia/Óceánia díjazottainak kétharmada kínai.

Az „Első Polaroid Nemzetközi FOTOGRÁFIAI DÍJ” NYERTESEI:

AMERIKA:

Alex Bensimon, Sean Kernan, Nigel Scott (mindhárman egyesült államokbeliek) és Nathalie St. Pierre (kanadai)

EURÓPA/AFRIKA:

Patricia Canino (francia), David Scheinmann (brit), Christoph Seeberger és Tobias Titz (mindketten németek)

ÁZSIA/ÓCEÁNIA:

Almond Chu és Jennifer Chau (mindketten kínaiak) és Kevin Wilkins (ausztrál)