fotóművészet

E SZÁMUNK SZERZŐI


Baki Péter (1971)

1995-ben fényképész szakvizsgát tett. A Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció Szakát 2000-ben végezte el. Jelenleg a Práter utcai Szakképző IskoIában fotótörténetet és fotótechnikát tanít.

Csúri Piroska (1964)

A szegedi József Attila Tudományegyetem matematika–angol szakát végezte. 1988-tól Bostonban (Massachusetts, USA) élt. A Brandeis Egyetemen (Waltham, Massachusetts) általános nyelvészetből doktorált 1996-ban. Nyelvészeti kutatóként és oktatóként dolgozott. Két évvel ezelőtt kezdett komolyan foglalkozni a fényképészettel, mint aktív fotográfus, és mint szabadúszó író, kritikus és kiállításrendező. 2000 júliusában – argentin férjével – Buenos Airesbe költözött.

Dobai Péter (1944)

Író, dramaturg. Az ELTE BTK filozófia–olasz szakán végzett. Volt tengerész, filmgyári dramaturg, rendezőasszisztens. József Attila- és Balázs Béla-díjas.

Fogarasi Klára (1949)

Etnográfus, fotótörténész. A Néprajzi Múzeum Fényképgyűjteményének munkatársa. 1996-ban jelent meg ,,A régi világ falun” című fotóalbuma. Itthon és külföldön egyaránt rendez kiállításokat.

Fejér Zoltán (1951)

Szabadúszó fotós. 1985 óta folytat fotótörténeti kutatásokat, ezekből eddig két könyvet publikált. Rendszeresen utazik külföldre, ahol nem csak fényképez, hanem kiállításokról is tudósít.

Markovics Ferenc (1936)

1958-tól fotóriporter, majd húsz évig standfotós. 1986-tól a Film Színház Muzsika művészeti és képszerkesztője. A lap 1990-ben történt megszüntetése után szabadúszó. A Magyar Fotóművészek Szövetsége elnökségi tagja, a Magyar Fotóriporterek Társaságának alelnöke. A Fotóművészet munkatársa.

Pfisztner Gábor (1967)

Történelem–német szakon végzett az ELTE-n, és két félévig az Iparművészeti Főiskola vizuális kommunikáció szakán volt vendéghallgató. Gimnáziumi tanár.

Stemlerné Balog Ilona (1943)

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett. 1966 óta a Legújabbkori Történeti Múzeum Fényképtárának (ma: Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára) munkatársa. 1983-tól a gyűjtemény vezetője. A Fotóművészet szerkesztője.

Szarka Klára (1955)

1978-ban végezte el az ELTE történelem-népművelés szakát. Szakíróként tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének és az Elméleti Bizottságnak. Részt vett a Fotóhónap 2000 Kuratóriumának munkájában. Tizenöt éven át a Magyar Hírlap munkatársa, hosszú időn keresztül a Práter utcai iskola fotótörténet-tanára.

Tímár Péter (1948)

Építészmérnök, Balogh Rudolf-díjas fotóművész, a Fotóművészet főszerkesztője. 1979 óta a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola fotó szakának vezetője. http://www.timarpeter.hu