fotóművészet

NORMANTAS PAULIUS ÚJ ALBUMÁHOZ

Sámánas, Normantas, Albumas

Nemrégen írtunk róla, de amennyit dolgozik, akár saját lapja is lehetne. Olyan, amelyik csak róla szól. Az országhatárokon úgy röpdös át, mint a madár – ezt a könyvét Litvániában intézte és nyomatta, de készült előzőleg Finnországban is egy, és Nepálban saját házat akar venni, de közben újra Tibetben gyalogol. Nem tudom, hol van „otthon”. A legfurcsább a szülőhazájában lehet, ahol, ha akar, irodalmi nyelven cseveg, miközben elválaszthatatlan tőle az a keverék, magyar-angol és többféle keleti nyelv, aminek állandóan felcsillanó hiányosságait szeme villogásával, hangsúlyokkal, gesztusokkal ellensúlyozza. Ő nyugodt, boldog ember sosem lesz már. Annyifelé járt, annyi hegyet-völgyet és embert zárt a szívébe, hogy akármerre vetődik, vágyni fog a többi helyre is vissza.

Legutóbb, mikor nálam járt, tízparancsolatát nyomta kezembe, amit, mert annyira jellemző rá, most közkincscsé is tennék. Íme:

1. Azért küzdj és dolgozz, hogy a Himalájában élhess.

2. Csak olyan dolgokat fényképezz a Himalájában, amit más földön nem találsz meg.

3. Szeresd akkor is a Himalája népeit, ha gyermekeik nap nap után kővel dobálnak meg (ez a te sorsod és az övék).

4. Először az embereket fényképezd le, különösen a kis himalájai népek embereit, mivel nemsokára egyáltalán nem léteznek már.

5. Tisztelj minden vallást és támogasd őket, amennyire csak erődből telik.

6. Légy Isten tiszta eszköze.

7. Csak egyedül utazz és dolgozz a Himalájában.

8. Próbáld meg úgy elkezdeni és befejezni a feladatod egy út alkalmával, hogy ne kelljen újra visszatérned ugyanarra a helyre.

9. Vidd szét a világba a Himalájáról és az ott élő népekről megismert igazságot.

10. Ebben a világban a Himalája egyedülálló, határtalan és örök.

Tímár Péter