fotóművészet

1998/1-2. XLI. ÉVFOLYAM 1-2.. SZÁM

TARTALOM


Beke László: A progresszív magyar fotó közelmúltja és jelene

Szűcs Tibor: A határok átjárhatók – Fotó és képzőművészet

Markovics Ferenc: Öt világrész fotóművészete Cegléden – Egy érdekes gyűjtemény históriája

Galgóczy Zsuzsa: Műfajok határán, világok találkozásánál – Kunkovács László képeihez

Bacskai Sándor: Ahogy bennünket látnak – Bruno Bourel budapesti képei

Markovics Ferenc: Szemtől szembe – A Magyar Filmfotósok Egyesületének kiállítása

Miltényi Tibor: Ipar, Vizkom, Fotó, Metaforikus képpárok – A Magyar Iparművészeti Főiskola hallgatóinak felvételei

Peternák Miklós: Intermédia fotográfia – A Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatóinak felvételei

Tímár Péter: Ficus Lyrata – Balla Demeteről, fényképei ürügyén

Kerekes Gábor: Napló, 1993-97. – Polaroid 665 (Polaroid Galéria)

Szabó G. László: Az erotika lovagja – Jan Saudek műtermében

Szegő György: Paradzsanov fesztivál, Budapest

Bacskai Sándor: A filmművészet alapja a fényképezés (Illés György – Molnár Miklós képeiről)

Albertini Béla: Hit és csalódások – Egy erdélyi szociofotós életútja és munkássága

Demeter Zsuzsanna: Egyetemi Szakdolgozatok – A fotográfia megjelenése a magyar sajtóban

L. Baji Etelka: Brassairól, és egy aukcióról

Rák József: Digitális kamera-kóstoló – Kodak Professional DCS 520 = Canon EOS D 2000

Emlékező naptár

E számunk szerzői

Summary

E?SZÁMUNK?SZERZŐI


Albertini Béla (1940) Fotótörténész. 1981 és 1986 között a nagybaracskai alkotótelep művészeti vezetője volt. Az Iparművészeti Főiskolán megbízott előadóként egyetemes és magyar fotótörténetet tanít. A művészettörténeti tudományok kandidátusa.

Bacskai Sándor (1961) A Múlt és Jövő című folyóirat, illetve lapunk munkatársa. A Magyar Fotográfiai Múzeum számára is rendszeresen készít interjúkat.

E. Csorba Csilla (1952) Művészettörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgató-helyettese. 1977 óta foglalkozik fotótörténeti kutatással, több alkalommal a Magyar Fotóművészek Szövetsége ösztöndíjasaként. Kutatási területe a századforduló fotóművészete, Székely Aladár, és a női fotográfusok tevékenysége. Kritikái, ismertetései a Fotó és a Fotóművészet c. lapokban jelentek meg.

Fejér Zoltán (1951) Szabadúszó fotós. 1985 óta folytat fotótörténeti kutatásokat, ezekből eddig két könyvet publikált. Rendszeresen utazik külföldre, ahonnan – a fényképezés mellett – kiállításokról is tudósít.

Horváth Júlia (1954) Történész. Pécsett végzett 1976-ban, majd az ELTE magyar és történelem kiegészítő szakán szerzett diplomát. 1983 óta a székesfehérvári Szent István Múzeum munkatársa.

Markovics Ferenc (1936) Gimnáziumi éveitől kezdve fotografál. 1958-tól fotóriporter, közel húsz évig standfotós. 1990-től a Film Színház Muzsika képszerkesztője. A lap megszűnése után szabadúszó. A Magyar Fotóművészek Szövetsége elnökségi tagja, a Művészeti Bizottság vezetője. A Fotóművészet munkatársa.

Nagy Z. László (1960) Fotóriporter. Előbb az MTA Növényvédelmi Kutató Intézet, majd az MTI fotósa volt. 1990-től ’92-ig Japánban élt, ezután lapoknál dolgozott. Idén júniusig a MÚOSZ iskoláján valamint a Budapesti Média Intézetben fotótechnikát tanított. Jelenleg a Privát Profit képszerkesztője és fotóriportere.

Schwanner Endre (1928) Fotóművész, szakíró. Fotótechnikai cikkei 1968 óta jelennek meg. 1974 és 1991 között a fotótechnika-elmélet tanára volt a MÚOSZ újságíró iskolán. A Fotóművészet munkatársa.

Szegő György (1947) Építész, művészeti író. A hetvenes években több, fotófelhasználással is élő önálló kiállítása volt. 1979 és 1989 között a Kaposvári Csíky Gergely Színház díszlet- és jelmeztervezője. 1982-től rendszeresen publikál művészeti tanulmányokat és kritikákat. A Fotóművészet munkatársa.

Tímár Péter (1948) Építészmérnök, Balogh Rudolf-díjas fotóművész, a Fotóművészet főszerkesztője. http://www.timarpeter.hu