fotóművészet

KOUTAIBA AL-JANABI – JOHN HALAS RAJZFILMRENDEZŐRŐL KÉSZÜLT FOTÓIRÓL

Belső nyugalom

,,Ezek a képek 1992-ben készültek. John Halassal egy portréfilm forgatása kapcsán ismerkedtem meg. Egy angol produkciós iroda készített filmet a mesterről, én voltam az operatőr. Innen indult a kapcsolat. Érdekesnek találta az angol stáb iraki operatőrét magyarul hallani, közös volt bennünk az is, hogy külföldiek vagyunk Londonban, és kíváncsi volt, ki vagyok én. Végig magyarul beszéltünk.

A forgatást követően úgy egy hónap múlva felhívott a titkára, hogy készítsek John Halasról képeket. Az volt a cél, hogy dokumentálják egy új rajzfilmfigura születését, fejlődését. Ez egy kis elefánt volt, amelyik úgy tud repülni, mint Superman, azzal a küldetéssel, hogy környezetvédelmi, szociális problémákon segítsen a fejlődő világ különböző országaiban.

Örültem a felkérésnek, mert már a film forgatásakor is jó kapcsolat alakult ki vele, és most lehetőségem nyílt arra, hogy újra találkozzunk.

Elhatároztam, hogy vaku nélkül dolgozom. Műfényt használtam, próbáltam filmszerűen világítani, a dokumentarista és a stúdió stílus között. A szobában semmit nem mozdítottam el, csak a lámpáimat, és vártam a megfelelő pillanatot. Estefelé fényképeztem. Fekete-fehérre dolgoztam; 35 mm-es és 28 mm-es objektíveket használtam, ezek a kedvenceim. Mint filmes, nem bánta, sőt élvezte a „forgatást”, szívesen működött együtt. Szimpatikusak voltunk egymásnak. Azt szerettem, ha belenéz a kamerába.

A kompozíciók kialakításában mindig az a kérdés volt előttem, hogy ki ő, mik azok a tárgyak, amik körülveszik, mit teljesített, milyen volt az élete. Sokat világítottam, hogy elérhessem a 8-as blende értéket, minden éles legyen körülötte, minden olvasható legyen, és érezhető, mennyi mindent tett.

Nem kértem tőle semmit, türelmes voltam, ott voltam vele, vártam a pillanatra. Az egyik képen olvas, igyekeztem megmutatni, hogy mit. Egy magyar újságkivágás volt és egy levél. Azt akartam elérni, hogy látsszanak a képen ezek az emlékek, ami nekem, aki szintén emigráns vagyok, fontos momentum.

Akkorra a Halas and Batchelor stúdió a nyüzsgő Convent Gardenből, a nagy stúdióból, ahol az Oscar-díjat nyert rajzfilm, az Állatfarm is készült, már átköltözött az észak-londoni Hampsteadbe. A kertben, a háza előtt épített egy kis film raktárt, stúdiót, az volt a munkahelye, az irodája.

Már nem dolgozott aktívan, hanem szemlélődött, olvasott, lapozgatott, visszatért a régi munkákhoz. Az volt az érzésem, hogy egy ember őszét látom, ezért választottam a fekete-fehér anyagot, és ezért világítottam ebben a hangulatban. Éreztetni igyekeztem, hogy ez az ember valamikor nagyon aktív volt, nagyon sokat tett, sok produkció volt mögötte, ott volt a gyár, a stúdió a kertben, az Oscar-díj szobra – és most élvezi a sikert, ahogy visszatekint a múltra. Belső nyugalom sugárzott belőle. Igyekeztem az ember és környezete kompozícióin keresztül ezt érzékeltetni.”

Heffner Hanna

John Halas (Halász János) grafikusművész és rajzfilmrendező 1912. április 16-án Pesterzsébeten született, és 1995. január 21-én Londonban hunyt el. Rajzfilmstúdiója, a Halas and Batchelor innovatív animációs filmeket készített.