fotóművészet

E SZÁMUNK SZERZŐI


Bacskai Sándor (1961)

Író, újságíró, a Fotóművészet munkatársa. 1992 és 2002 között körülbelül száz életút-interjút készített a Magyar Fotográfiai Múzeum archívuma számára.

Fejér Zoltán (1951)

Szabadúszó fotós. 1968 óta foglalkozik a fényképezés különféle alkotó módozataival. 1985 óta folytat fotótörténeti kutatásokat, ezekből eddig kilenc könyvet publikált. Lapunk munkatársa.

Jerovetz György (1981)

Kritikus, újságíró. 2001–2006 az ELTE BTK művészettörténet szakára járt. Szerzője az Artportal és a Fotopost.hu internetes folyóiratoknak, rendszeresen publikál a Magyar Narancsban. 2009-től a Visart Művészeti Akadémia tanára.

Heffner Hanna (1963)

Az ELTE-n végzett német–skandinavisztika szakon. 20 éve Londonban él, ahol angol–német műfordító/tolmácsként dolgozik, több film létrehozásában működött közre producerként, és kiállításokat szervez.

Jalsovszky Katalin, dr. (1943)

Muzeológus. 1968-ban végzett az ELTE történelem–újkori történeti muzeológia szakán. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának tudományos munkatársa. Az 1945 utáni magyar eseménytörténeti fényképgyűjtemény kezelője. Társszerzőként több történeti fényképalbum összeállítója.

Kotzan, Anne (1961)

Szabadfoglalkozású publicista. Egyetemi tanulmányai alatt egy évet Rómában töltött DAAD-ösztöndíjasként, majd ezt követően főleg kultúrával foglalkozó útikönyveket kezdett írni, köztük Magyarországról is. Már tanulmányai idején kapcsolatba került a fényképezéssel, és több éven át dolgozott egy fotográfus mellett asszisztensként. Ma független szerzőként foglalkozik a fotóval. Szövegei főleg német szaklapokban jelennek meg: foto-MAGAZIN, Photo International, Photo-presse, Schwarzweiss. Kölnben él.

Montvai Attila, dr. (1942)

Fotóművész, az ELTE fizikus szakán szerzett diplomát. Fotóművészként és aktív elméleti szakíróként a fotográfia, illetve tágabb megközelítésben a vizuális közlési csatornák technikai, kulturális és intellektuális határainak felmérésével, kiterjesztésével foglalkozott. Fizikusként hasonló vonalak mentén dolgozott a matematikai modellek érvényességét vizsgálva. Ennek eredményeként a Cambridge-i International Biographical Centre Montvai Attilát, mint a 21. század iránymutató tudósát tartja számon, és 2006-ben jelölte az Archimedes Award-ra.

Pfisztner Gábor (1967)

Történelem–német szakon végzett az ELTE-n, és két félévig az Iparművészeti Főiskola vizuális kommunikáció szakán volt vendéghallgató. Gimnáziumi tanár.

Marguerite Pilven

A Sorbonne egyetem filozófiai és művészettörténeti karán szerzett diplomát. Művészeti kritikái 2003-tól az André Rouillé vezette paris-art.com kortárs művészettel foglalkozó internetes oldalán jelennek meg. Szabadúszó újságíróként több párizsi galériának (Eva Hober, Frank Elbaz, Isabelle Gounod, ColletPark) és művésznek (Sandrine Pelletier, Nicolas Darrot, Nathalie Regard) dolgozik. Cikkeinek, művészeti kritikáinak és interjúinak válogatását a francia nyelvű margueritepilven.net honlapon lehet megtalálni.

Szarka Klára (1955)

Az ELTE népművelés-történelem szakán végzett. Újságíró, szerkesztő, fotográfiai szakíró. Cikkeket, interjúköteteket és egyéb kiadványokat publikált fotográfusokról, fotótörténetről és a fotó el-méleti kérdéseiről. Kurátorként, szervezőként kiállítások létrehozásában működött közre. Évtizedek óta tanít fotótörténetet, képelemzést, jelenleg a Szellemkép Szabadiskola oktatója.

Szegő György (1947)

Építész, művészeti író. A hetvenes években több, fotófelhasználással is élő önálló kiállítása volt. 1979 és 1989 között a Kaposvári Csíki Gergely Színház díszlet- és jelmeztervezője. 1982-től rendszeresen publikál művészeti tanulmányokat és kritikákat. A Fotóművészet munkatársa.

Tímár Péter (1948)

Építészmérnök, Balogh Rudolf-díjas fotóművész, a Fotóművészet főszerkesztője. 1979 óta a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola fotó szakának vezetője. http://web.mac.com/timarpeter

Tomsics Emőke, dr. (1959)

Muzeológus. 1983-ban végzett az ELTE történelem–francia új- és legújabbkori muzeológia szakán. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának tudományos munkatársa, a korai magyar eseménytörténeti és a városkép gyűjtemény kezelője. Társszerzőként több történeti fényképalbum összeállítója.