fotóművészet

E SZÁMUNK SZERZŐI


Bacskai Sándor (1961)

Író, újságíró, a Fotóművészet munkatársa. Rendszeresen készít interjúkat a Magyar Fotográfiai Múzeum számára.

Bán András (1951)

Az ELTE matematika–művészettörténet szakán végzett. A hetvenes-nyolcvanas években a kortárs képzőművészet és a fotó iránt érdeklődött, kritikákat írt, kiállításokat szervezett. 1982 óta mindinkább vizuális antropológia kutatással foglalkozik, szakterülete a családi fotózás. Egyetemi oktató Miskolcon és Debrecenben.

Bogdán Melinda (1975)

1999-ben végzett a Miskolci Egyetem kulturális és vizuális antropológia szakán és muzeológia szakon. Jelenleg az ELTE BTK Atelier PhD-hallgatója, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum munkatársa.

Fejér Zoltán (1951)

Szabadúszó fotós, szakíró. Rendszeresen utazik külföldre, ahol nem csak fényképez, hanem kiállításokról is tudósít. Fotótechnika-történeti kutatásait eddig kilenc könyvben publikálta. Megírta – többek között – a magyar fényképezőgép-gyártás történetét, Dulovits Jenő életrajzát. Az

Európai Fotótörténeti Társaság (ESHP) tagja.

Kincses Károly (1954)

A fotótörténet és a fotótechnika történet kutatója. A Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója.

L. Baji Etelka (1958)

1981-ben végzett az ELTE történelem–orosz szakán. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának muzeológusa.

Pfisztner Gábor (1967)

Történelem–német szakon végzett az ELTE-n, és két félévig az Iparművészeti Főiskola vizuális kommunikáció szakán volt vendéghallgató. Gimnáziumi tanár.

Sümegi György (1947)

Magyar–történelem szakos (KLTE) és művészettörténész (ELTE) diplomát szerzett. Muzeológusként, szerkesztőként dolgozott, majd a Művelődési és Közoktatási Minisztérium Képzőművészeti osztályának munkatársa volt. Cikkei, tanulmányai, könyvei a 19–20. századi magyar művészet tárgykörében jelentek meg.

Szarka Klára (1955)

1978-ban végzett az ELTE történelem–népművelés szakán. Szakíró, a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja. Idén áprilistól a Magyar Hírlap kulturális rovatának vezetője.

Szegő György (1947)

Építész, művészeti író. A hetvenes években több, fotófelhasználással is élő önálló kiállítása volt. 1979 és 1989 között a Kaposvári Csiky Gergely Színház díszlet- és jelmeztervezője. 1982-től rendszeresen publikál művészeti tanulmányokat és kritikákat. A Fotóművészet munkatársa.

V. Kápolnás Mária (1954)

Történész-muzeológus. 1978-ban végzett a Kossuth Lajos Tudományegyetem történelem–népművelés szakán, a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán 1997-ben másoddiplomát szerzett. Gazdaság- és társadalomtörténeti kutatások mellett Tolna megye fényképészetének történetével foglalkozik. A szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum munkatársa.