fotóművészet

MEGHALT DR. MÜLLER MIKLÓS (Orosháza, 1913. április 18. – Llanes, 2000. január 3.)

Többekről írhatnám,

hogy munkássága a magyar fotótörténet számára annyira fontos, hogy A magyar szociofotó története című könyvben nyolcszor is megemlíti nevét a Mutató, de életművét mégis idegen nyelvű albumok tükrözik vissza számunkra. Hazánkban is megjelentek a Róla szóló kiadványok, de egy teljes, a képeinek minőségéhez méltó monográfia még várat magára. Hogy meddig? Már most is késő.

A jómódú családba született, később jogi doktorátust szerzett Müller, inkább a fényképezést választotta. Egyetemistaként, a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumához kötődött, s képeit a két világháború közötti népi írók legjelesebbjei méltatták. A magyar fotótörténet viszont csak viszonylag későn kezelte őt rangjához méltóan. Amikor az első fényképészeti híradást a Fotóművészet 1983/4. számában közölték, már hetven éves volt, és már régóta Spanyolországban élt. Amikor emigrálni kényszerült, csak a ruhái és egy kiállítás teljes anyaga lapult bőröndjében. Ebből a bőröndből nyílt ki azután számtalan megbecsülést hozó kiállítás, katalógus és könyv.

Anna lánya szerint körülbelül 55 ezer képkocka maradt ránk hagyatékában.

Ön ebből hányat tudna felidézni? De mielőtt zavartan magyarázná bizonyítványát (önmaga előtt), elárulom: nem csak az Ön hibája. Viszont azt is elárulom, hogy melyek a legfontosabb művek, amelyek róla szólnak, vagy amelyeket írt.

Így ettől fogva: már az Ön hibája...

Baki Péter

Ajánlataim a jövő hétre:

– Müller Miklós: A megszelídített fény (Szerk.: Dr. Anderle Ádám, Szeged, 1994.). A 126 oldalas kiadvány Berta Tibor és Csikós Zsuzsa fordításában jelent meg, hiszen Müller spanyolul írta. Műfaját tekintve visszaemlékezés. Érdekes olvasmány a történelmet kedvelőknek is, és azért is, mert a szerzőnek tényleg volt mire visszaemlékeznie.

– Anderle-Giron-Müller: La luz domesticada, Vida y obra Nicolas Muller (Oviedo, 1995.) Napjaink legteljesebb kiadványa Müller Miklósról. Szövegét tekintve a fenti kiadvány spanyol verziója, de a képanyaga sokkal bővebb (167 felvétel) és jobb minőségű kiadvány.

– Exposición de Fotografias (Llanes, 1988.) Kiállítási katalógus az 1988. július–augusztus között nyitva tartott tárlatról Llanesban. Ez a 40 portrét tartalmazó katalógus csak Spanyolországban számít kiállítási katalógusnak, hazánkban máig sincs ilyen színvonalú kiadványa a szerzőnek. Viszont a kiadvány igen nagy előnye, hogy megtalálható az

Országos Széchényi Könyvtárban és a Magyar Fotográfiai Múzeumban is.

– Lengyel András: Egy nagy magyar fotográfus: Müller Miklós (Orosháza, 1989.)

– Nicolas Muller photographe (Lunwerg Editores Barcelona, 1995.)

– Nicolas Muller: Instantaneas de una vida (Museo de Gijon, 1985.) Kiállítási katalógus.

Azok a fontosabb könyvek, amelyekben felvételei szerepelnek:

– Féja Géza: Viharsarok (Budapest, 1937.)

– Ortutay Gyula: Parasztságunk élete (Budapest, 1937.)

– Szabó Zoltán: Cifra nyomorúság (Budapest, 1937.)

Müller Miklósról szóló írások a fotográfiai szaksajtóban:

– Dr. Albertini Béla: Levélinterjú dr. Müller Mikóssal : Fotóművészet, 1983/4. 3–10. p.

– P. Szabó Ernő: „A föld, a falu világának költője...” Müller Miklós fotói a Műcsarnokban.: Fotóművészet, 1988/4.

– Sz. K. J.: Müller Miklós nyolcvanöt éves : Fotográfia, 1998/2. sz. 33. p.