fotóművészet

TÓTH GYÖRGYRŐL

Feltorlódott idő

A fénykép egyik jellegzetes tulajdonsága, hogy egyedi pillanatokat ragad ki az időből. A fénykép tárgyi bizonyítékul szolgál egy időbeli pillanatról, tehát lényegében térré változtatja az időt. Ez a képessége teszi mind a mai napig olyan mérhetetlenül népszerűvé a fényképezést. A videokamera (mely technológiailag képtelen erre az átváltoztatásra, hiszen az elektronikus jel visszajátszáskor is ugyanaz az elektronikus jel marad) elterjedése nem térbeliséget, hanem időtlenséget eredményezett, ami még jobban kihangsúlyozta a fényképek egyediségét. Tapasztalati tény, hogy minden jól felszerelt turista videokamerája mellett ott himbálódzik a fényképezőgép is.

Ha ezt az idő-tér átváltoztatást tekintjük a fényképezés alapjának, akkor Tóth György művészete, a technológia nyilvánossága ellenére, nem ezzel a műfajjal mutat rokonságot. Az elmosódott körvonalak és a képek szakaszossága inkább emlékeztet a kimerevített videokép vibrálására, vagy a mozgást leképező, egymásra vetített filmkockákra. Sőt, a képregények mozgást érzékeltető technikájára is.

Tóth György képei is a mozgást ejtik rabul, de nem – a mellesleg meglehetősen tökéletlen – illúzió kedvéért. Képein a lényegében mezítelen női testek elmozdulásának nincs nyilvánvaló kezdő- vagy végpontja, s így egyértelmű oka vagy célja sincsen. A testek elmozdulása teljesen öntörvényű.

William Henry Fox Talbot, a fotográfia atyja, 1839-ben előadást tartott a Royal Society-ban a következő címmel: „Beszámoló a Fotogenikus Rajzolás Művészetéről, avagy a folyamat, amelyben Természetes Tárgyak körvonalazhatják magukat a művész ceruzájának segítsége nélkül”. És valóban, a fényképeken nem az alkotóművész strukturált szándéka (egy rajz felépítése az első vonaltól az utolsóig), hanem a fényképezett anyag strukturálatlan minősége jelenik meg, ami véghetetlenül bensőséges (függetlenül a fénykép tárgyától. A fényképeknek ezt az alapvető, bár nem magától értetődő bensőségességét sokszorozta meg Tóth György az alakok önszándékú, teljesen tervszerűtlenül önfeltáró mozgásával.

Még tovább erősíti ezt a hatást a modellek meztelensége, hiszen bármilyen ruha közelség helyett távolságot teremt. Ugyanakkor a képek kedves erotikájába – a modellek „tiszta” meztelensége – nem keveredik a pornográfia nagyon is kimódolt rafinériája.

(56 GALÉRIA)

Krúdy Tamás