fotóművészet

NÉGY NÉV – SZÁZ ÉV A FOTÓTECHNIKA TÖRTÉNETÉBEN

Fejér Zoltán könyve

A Műszaki Könyvkiadó Magyar feltalálók, találmányok című életrajzi könyvsorozatában jelent meg Fejér Zoltán könyve. A szerző Petzval József, Mihályi József, dr. Riszdorfer Ödön és Dulovits Jenő munkásságát helyezi el egy évszázad fotós újítói, szabadalmai között.

A Kiadó arra ösztönzi olvasóit, hogy a sorozat valamennyi kötetét vásárolják meg. Így nagyon valószínű, hogy a fotótechnikatörténeti kötet eljut majd olyanokhoz is, akik számára a korábbi kötetek szereplőinek neve (Szent-Györgyi Albert, Kempelen Farkas, Ganz Ábrahám, Széchenyi István) ismerősebben csengett...

Fejér Zoltán Petzvalról írt fejezetei jól beleillenek a sorozat kereteibe. A téma iránt érdeklődő fotós szakmabeliek is hasznosíthatják majd a Mihályiról közreadott, pontosító szándékú adatokat. Dulovits sokoldalú tevékenységét árnyalják az eddig szinte ismeretlen találmányainak (áramvonalas sörét, borotva) leírásai. Rendkívül érdekes Fejér könyvében dr. Riszdorfer Ödön segítő, és munkatársának, dr. Vajta Miklósnak elhelyezése a magyar fotótechnika-történetben.

A kis formátum, egyszerű kivitelű füzet jól jelzi, hogy az igényes tartalomnak nem kell minden esetben indokolatlanul drága nyomdai kivitellel társulnia.